Svinekød

Hvorfor spiser jøder og muslimer ikke svinekød?

Hvis der er én ting, muslimer og jøder i kan blive enige om, så er det, at svinekød ikke egner sig til at blive proppet i munden.

10. november 2015

Jøder og muslimer synes, svinekød er noget værre griseri

Forbuddet mod at spise svinekød findes hos jøderne i Det Gamle Testamentes tredje og femte Mosebog. Det er mange hundrede år ældre end det tilsvarende forbud i Koranen, men ikke desto mindre mener man, at det er de samme forhold, der ligger bag forbuddene.

Svinet har mange steder været foragtet, fordi det vælter sig i søle og æder ekskrementer, og i Mosebøgerne betragtes svinet som urent, fordi det ikke tygger drøv, dvs. ikke lever af græs.

Jøderne spiste ikke svinekød i protest mod gammel religion

I Kanaan vest for Jordanfloden havde man imidlertid spist svin, længe før israelitterne gjorde sig gældende – der er fx fundet 5000 år gamle svineknogler i udgravninger, og nogle af dem tyder på, at svinet har været brugt som offerdyr og altså har været helligt.

Protesten mod den gamle, kanaanæiske religion kan have været en af grundene til, at de jødiske religiøse lovgivere tog så kraftigt afstand fra svin.

Kød gav mennesket en evolutionær fordel

Selvom jøder og muslimer ikke spiser svinekød i dag, så skal de være glade for, at deres forfædre havde en anderledes bred smag. Forskerne mener nemlig, at kød gav mennesket en evolutionær fordel.

Underholdende og lærerig læsning for hele familien

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: