Adam og Eva

Kvinden blev skabt af mandens penisknogle

Bibelforsker mener, at Eva blev skabt af Adams penisknogle – ikke hans ribben.

5. januar 2016 af Signe Sørensen

Vi har misforstået Det Gamle Testamente de sidste par årtusinder. Det mener i hvert fald en religiøs forsker i bibelske tekster og old-hebraisk fra American Jewish University.

Ziony Zevit har kigget længe og dybt i den gamle, hebraiske bibel, og er kommet frem til, at det oldhebraiske ord tsela – som betegner den legemsdel, gud skabte Eva af, og som man hidtil har oversat til ribben – slet ikke betyder ribben.

Ifølge ham bliver ordet tsela brugt over 40 gange i den gamle hebraiske bibel, og de fleste gange bruges det som et navn for noget, der stikker ud fra noget andet: En kirkes sidebygning, et afstikkerbjerg fra en bjergkæde eller lignende.

Teori undgår anatomisk problem

Ifølge Ziony Zevit mente oldtidens jøder altså ikke, at Eva blev skabt af Adams ribben. I øvrigt har mænd og kvinder begge et lige antal ribben – 24 – og ingen af kønnene ser ud til at mangle et ribben. Det har længe været en sten i skoen på religiøse forskere, som har kæmpet med at forklare, hvor det ekstra ribben skulle have siddet. Zevits nye teori undgår selvfølgelig helt dette anatomiske problem.

Samtidig løser Zevits teori et andet anatomisk mysterium: Hvor er mandens penisknogle?

Eva blev ikke skabt af et ribben men i stedet af en ”udstikkende del” af Adam. En vandret del, der stikker ud fra det lodrette/oprette korpus… Man ser, hvor det her bærer hen.

Kvinden er den manglende penisknogle

Da Ziony Zevit var kommet frem til, at tsela måtte betyde ”udstikkende del”, ræsonnerede han sig frem til penisknoglen ud fra et begrænset antal muligheder: Der var nok ikke tale om Adams arm, da der i Biblen ikke står noget om, at Adam kun skulle have én arm. Det samme gælder hans fødder.

Penisknoglen derimod har altid glimret ved sit fravær i det menneskelige hankøn. Mange andre dyrearter, bl.a. chimpansen og gorillaen, har en knogle, som hjælper penis med at holde sig stiv under samleje. Mange har teoretiseret om årsagen til, at mennesket ikke har denne ”baculum”.

Eva skyld i den bløde mand

Nu mener Ziony Zevit altså at have løst gåden, forklarer han om sin nye teori i en artikel i tidsskriftet The Biblical Archaeologic Review.

Dermed får kvinden endnu en byrde på sine skuldre fra Det Gamle Testamente: Ikke bare forårsager Eva syndefaldet, hun forårsager også mandens rejsningsproblemer – en ulykkesfugl, hende Eva. Medmindre selvfølgelig man er Pfizer og langer Viagra over disken.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: