nb_u45 exorcism

Paven blåstempler eksorcisme

De fleste kender den ædle kunst djævleuddrivelse fra film og bøger, men i virkeligheden bedrives eksorcisme stadig i stor stil i den katolske verden. Pave Frans har netop lagt hus til en stor konference for eksorcister fra hele verden.

6. november 2014 af Carsten Nymann

Eksorcister driver onde ånder ud af sagesløse ofre, hvis bevidsthed er blevet overtaget af de djævelske gespenster.

Denne praksis var populær fra det 15. århundrede og frem, men selv om besættelser ikke kan bevises videnskabeligt, trives eksorcist-gerningen også i dag.

Over 300 eksorcister fra hele verden har netop været samlet til konference i Vatikanet, hvor deres organisation blev officielt anerkendt af Pave Frans.

Moder Teresa udsat for eksorcisme

Eksorcisme bedrives ikke kun af katolikker, men praktiseres også af blandt andre hinduer og islamister og har inspireret til en mængde romaner og film.

Moder Teresa og kunstneren Salvador Dali er to af de mere prominente personer, som gennem historien har været underlagt en eksorcisme.

Eksorcisme erstattet af psykoanalyse

I takt med at forskerne er blevet bedre bekendt med den menneskelige psyke og hjernens fysiologiske forbindelser, kan langt de fleste tegn på en besættelse tilskrives kendte lidelser.

Hysteri, mani, psykoser, Tourettes syndrom, epilepsi, skizofreni og personlighedsspaltning er alle sammen sygdomme, hvis symptomer kan ligne litteraturens klassiske besættelser.

Ofre efterspørger eksorcisme

Men det er ikke kun eksorcisterne, som kan beskyldes for at have draget forhastede slutninger. Også patienterne har bidraget til historierne.

Ifølge den islandske psykiater Haraldur Erlendsson tilskriver 29 procent af patienter med personlighedsspaltning deres alter ego djævelske egenskaber.

Desuden findes eksempler på maniske patienter, som har været direkte overbeviste om, at de har været besat af en eller flere dæmoner.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: