Skiing

Er ski eller snowboard hurtigst?

På ski er vægten fordelt på to punkter, mens den er samlet på ét punkt på et snowboard. Men hvad er egentlig hurtigst?

21. november 2011

Den højeste hastighed, der er opnået på ski, er svimlende 251,4 km/t, mens verdensrekorden for snowboard “kun” er 201,9 km/t. Men også under mere almindelige forhold vil ski være hurtigere end snowboard.

Forskellen skyldes først og fremmest, at friktionen er større på et snowboard. Et snowboard har ganske vist kun én kontaktflade til sneen, mens ski har to, men berøringsfladen – og dermed også friktionen – er størst på snowboard.

Det skyldes blandt andet, at snowboardet oprindeligt blev bygget til at udføre stunt med og ikke nødvendigvis til at køre stærkt, mens udviklingen af ski tværtimod har handlet om at øge farten.

Generelt er det da også svært for en snowboarder at holde balancen, hvis han blot giver los og suser ned ad en pist. Han vil være nødt til at dreje en smule og dermed bremse lidt op. En skiløber har derimod to støttepunkter og kan derfor køre mere lige ned.

Ski er hurtigere end snowboard

Selv om et snowboard kun har én kontaktflade med sneen, mens skiene har to, er ski alligevel hurtigere. Det skyldes, at skienes samlede kontaktflade og dermed også friktionen er mindre end snowboardets.

Fakta

Verdensrekorden på snowboard Hastighed: 201,9 km/t Hvem: Darren Powell Hvornår: 1999 Hvor: Les Arcs, Frankrig

Verdensrekorden på ski Hastighed: 251,4 km/t Hvem: Simone Origone Hvornår: 2006 Hvor: Les Arcs, Frankrig

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: