tatoo removal

Kan man fjerne en tatovering helt?

Tatoveringer kan godt fjernes, men det er dyrere, mere smertefuldt og tager længere tid end at få dem lavet. Samtidig risikerer man, at processen efterlader ar, og at tatoveringen ikke forsvinder fuldstændigt.

21. november 2011

Man benytter næsten altid laserbehandling med en såkaldt Q-switched laser, når uønskede tatoveringer skal væk. Princippet er, at energien fra laserstrålen sprænger tatovørblækkets farvekorn i mikroskopiske stykker, der sidenhen fjernes af kroppens immunforsvar.

For at det skal foregå så effektivt som muligt, må laserens bølgelængde afstemmes med bølgelængden på det lys, som farvekornene fortrinsvis absorberer. Den bølgelængde afhænger af blækkets farve. For at fjerne en flerfarvet tatovering skal man altså gennem flere laserbehandlinger med forskelligt laserudstyr.

Helt generelt gælder det, at det er lettest at fjerne de mørke farver, mens det kræver flere behandlinger at fjerne lyse farver. De energirige laserstråler vil altid skade huden i et vist omfang, og derfor skal der typisk gå mindst seks uger mellem hver behandling, for at huden kan hele op. På den måde kan det tage mere end et år at få fjernet en tatovering.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: