Vanna Belton

Blind kvinde får synet tilbage med stamceller

En amerikansk kvinde har efter fem år som blind fået synet delvist tilbage. Midlet bag mirkalet er stamceller fra hendes egen hofte, der er blevet sprøjtet ind i hendes øjne. Behandlingen ser også ud til at hjælpe mod grøn stær.

3. marts 2016 af Karine Kirkebæk

Ved at sprøjte stamceller ind i øjet på blinde mennesker har en læge fået synet tilbage hos bl.a. patienter med grøn stær.

For fem år siden mistede Vanna Belton synet.

Hun blev diagnosticeret med en betændelse på synsnerven. Det betyder, at nerven er som en løs forbindelse og ikke længere kommunikerer ordentligt med hjernen.

Behandlingen er ikke godkendt

Efter seks måneder opgav lægerne håbet om, at hun ville komme til at se igen, skriver avisen The Baltimore Sun.

Men Vanna Belton opgav ikke, og hun tog derfor kontakt til lægen Jeffrey N. Weiss i et forsøg på at finde en behandling – om end udokumenteret.

For Weiss' behandling med stamceller har ikke bestået sundhedsmyndighedernes officielle krav.

Mikroskopbillede af fosterstamceller. Foto: Wikimedia.

Lægen giver ingen garanti

Selv om Weiss ikke garanterer, at hans patienter kommer til at se igen, betalte Vanna Belton knap 140.000 kroner for den eksperimentelle behandling.

For det er lykkedes Weiss at give noget af synet tilbage til 60 % af 278 patienter, som har været blinde på grund af bl.a. øjenforkalkning og grøn stær.

Sprøjter stamceller ind i øjet

Weiss og hans hold tog stamceller fra Vanna Beltons hofte og skilte dem ad i en blodcelleseparator. De isolerede stamceller sprøjtede han ind i og uden om hendes højre øjes nethinde og ind i venstre øjes synsnerve.

LÆS MERE: Stamceller vil revolutionere lægevidenskaben

Kort efter kunne Vanna Belton læse nummerplader, se sin kæreste for første gang i fem år og behøvede ikke længere en stok til at bevæge sig rundt med.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: