moderkage

Forskere kan nu levere medicin til syge moderkager

Ved at behandle moderkagen som en kræftsvulst, er det for første gang lykkedes forskere at levere medicin direkte til moderkagen. Det skal bl.a. forhindre dårlig vækst hos fostre og tidlige fødsler.

12. maj 2016 af Karine Kirkebæk

10% af alle graviditeter ender med komplikationer, som fx kan resultere i en for tidlig fødsel eller svangerskabsforgiftning hos moderen. Begge dele kan påvirke fostrets vækst.

Mange af disse komplikationer kan spores tilbage til en dårligt fungerende moderkage, som af forskellige grunde ikke leverer de nødvendige næringsstoffer.

Varmsøgende missil

I sådan en situation har læger tidligere måtte nøjes med at skyde en dosis medicin ind i moderen og håbe på, at den nåede frem til moderkagen.

Men nu har et forskerhold fra universitetet i Manchester i England opfundet en metode, hvor de kan sende medicin af sted som et varmsøgende missil mod moderkagen.

Ser moderkagen som tumor

Ganske enkelt behandler de moderkagen som en kræfttumor. For moderkagen opfører sig faktisk som en tumor: Den vokser hurtigt og omgår immunsystemet.

Derfor udsatte forskerne moderkagen for to slags kæder af aminosyrer – kaldet peptider – som bruges til at ramme kræfttumorer: nemlig peptiderne CGKRK og iRGD.

Disse peptider kan foruden at ramme kræften også bære den nødvendige medicin med sig.

Risiko for nogle mødre

I gravide mus har denne metode været meget succesfuld. De mikroskopiske kæder af aminosyrer fandt målrettet vej til moderkagen og afleverede et væksthormon, som styrkede organet. I menneskeforsøg ser metoden også ud til at virke.

En ulempe ved behandlingen er dog, at den kan være risikofyldt for mødre med udiagnosticeret kræft, fordi peptiderne ikke ved, hvad de skal – kræften eller moderkagen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: