doctor vaccinating patient in shoulder

Hjælpestof gør vacciner mere effektive

Vaccinen er en genial opfindelse. Men for at kunne ruste immunforsvaret effektivt mod verdens mange sygdomme uden samtidig at skade patienterne er det ikke længere nok at putte svækkede mikroorganismer i sprøjten. Nøglen til succes er i dag at forsyne vaccinen med en række skræddersyede virkningsforstærkere.

5. januar 2011 af Klaus Wilhelm

Vacciner er en af lægevidenskabens største landvindinger. Læger har reddet utallige menneskeliv ved forebyggende at opruste menneskets immunsystem mod sygdomsfremkaldende mikroorganismer. På den måde fik man udryddet kopper og trængt sygdomme som mæslinger og børnelammelse så meget i defensiven, at de måske vil kunne udryddes fuldstændigt.

En vaccine efterligner en infektion, så immunsystemet reagerer og herefter “husker” den pågældende sygdom, så det kan slå effektivt ned på sygdommen, hvis den senere dukker op i kroppen.

Traditionelle vacciner med bivirkninger

Vaccinens vigtigste ingrediens er de såkaldte antigener, der fremkalder en modreaktion fra immunforsvarets side.

Traditionelle vacciner indeholder døde eller svækkede mikroorganismer, som konfronterer immunsystemet med hundreder eller sågar tusinder af fremmede antigener, hvilket udløser en meget kraftig reaktion. Og det kan give bagslag i form af bivirkninger eller ligefrem en infektion med den sygdom, vaccinen egentlig skulle beskytte imod. Samtidig er det vanskeligt at producere disse vacciner i stor skala, fordi der kan være stor forskel mellem de enkelte portioner.

Derfor er vaccineproducenterne i dag gået over til typisk at forsyne deres produkter med enkelte genteknologisk fremstillede antigener, som udløser en helt specifik immunreaktion. Denne strategi gør fremstillingen lettere og begrænser de uønskede bivirkninger. Problemet er bare, at jo “renere” vaccinen er, jo svagere og langsommere reagerer immunsystemet.

Forklaringen er, at de nye vacciner, i modsætning til deres forgængere, der var udstyret med komplette mikroorganismer, ikke rummer adjuvanser, dvs. hjælpestoffer, som sikrer, at immunsystemet hurtigt og effektivt angriber indtrængende virus eller bakterier.

Vi giver dig 3 gode grunde til at blive vaccineret her!

Tema

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: