Botox

Hvordan glatter Botox rynker ud?

Flere og flere får fjernet rynker med Botox. Men hvordan virker det? Og kan stoffet fjerne alle rynker?

23. januar 2013

Botox er et af verdens giftigste stoffer, og det kræver i teorien kun 500 gram Botox at slå hele verdens befolkning ihjel. Giften, som stammer fra bakterien Clostridium botulinum, blokerer nervernes evne til at aktivere kroppens muskler. De lammes derfor, og når giften har virket et stykke tid, kan man heller ikke trække vejret.

Musklerne i ansigtet lammes

Små muskler i ansigtet kan være årsag til rynker omkring øjnene og i panden, hvis de konstant trækker sig sammen og får huden til at folde sig. Sprøjtes en ekstremt lille mængde Botox ind i for eksempel muskulaturen mellem øjenbrynene, vil giften lamme musklerne, så de slipper taget i rynkerne, og huden glattes. Med en korrekt dosering er lammelserne lokale og spreder sig ikke til eksempelvis åndedrætsmuskulaturen.

Rynker vender tilbage

Behandlingen er altså næsten risikofri. I de fleste tilfælde holder lammelsen sig i 3-4 måneder, hvorefter virkningen ophører, og rynkerne vender tilbage. Rynker kan dog opstå af mange andre årsager, for eksempel dehydrering eller skader fra rygning. I de tilfælde kan Botox ikke fjerne rynkerne.

Gift lammer musklerne

Botox er en nervegift, som i en ekstremt lille mængde skaber lokale lammelser, som får musklerne til at slappe af.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: