Tarmflora

Afføring er bedre end antibiotika

Via en sonde skal afføring fra sunde mennesker sendes ned i syge menneskers tyndtarm. På visse sygdomme virker det bedre end antibiotika.

29. oktober 2015 af Babak Arvanaghi

For langt de fleste er afføring fra et andet menneske forbundet med ubehag. Men nu skal de sarte følelser lægges til side – afføring skal bruges til at behandle sygdomme.

Et forskerhold har fundet ud af, at afføring fra en rask person kan have en bedre effekt end antibiotika på bestemte sygdomme i tarmsystemet. Den raske fæces kan ændre den syge persons tarmflora til det bedre.

Afføring kan redde liv

Forsøg har blandt andet vist, at en fæcestransplantation kan være meget effektiv hos patienter, der lider af clostridium – en livsfarlig tarmsygdom, som kan medføre blodig afføring.

Indtil nu er clostridium blevet behandlet med antibiotika, men succesraten har ligget på omkring 20 procent. Hvis antibiotikaen i stedet byttes ud med fæces fra en person med en sund tarmflora, stiger succesraten til 85 procent.

Afføring indtages med sonde

Transplantationer foregår ved hjælp af en sonde, som gennem næsen føres ned i tyndtarmen. Her bliver den raske afføring sendt ned, for at påvirke tarmfloraen. Alternativt kan behandlingen også foregå med fæceskapsler, som tages som stikpiller.

Fæcestransplantationer er et relativt nyt fænomen, som ud over sygdomme også menes at kunne påvirke vores adfærd.

I det hele taget er forskningen i, hvordan tarmfloraen påvirker os under skarp lup. Blandt andet fordi, den kan bane vejen for fremtidens slankekur. Det kan du læse om i artiklen herunder:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: