© Shutterstock

Er det farligt at vaccinere børn mod børnesygdomme?

Jeg har hørt, at vaccinationer mod børnesygdomme i værste fald kan forårsage hjerneskader. Bør man så ikke lade være med at få sit barn vaccineret?

1. september 2009

Der er en risiko ved alle vaccinationer. Men ved en vaccination er risikoen for alvorlige komplikationer langt mindre end risikoen ved at gennemleve børnesygdommene. 

Sygdommene vil 100 til 1000 gange så hyppigt medføre komplikationer som vaccinationen mod dem. 

Rent statistisk vil 500 til 1000 børn ud af en million få hjernebetændelse af en virussygdom, mens det samlede antal kun er et til fem børn efter en vaccination. 

Frygter allergifremkaldelse 

MFR-vaccinen, der er en levende svækket virusvaccine mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, har igennem de senere år skabt heftig debat. 

Nogle forældre vælger ikke at lade deres børn vaccinere, fordi de frygter alvorlige skader ved vaccinationen. 

En anden grund til fravalget er, at nogle mener, at vaccination kan fremkalde allergi. I stedet opretter forældrene smittekæder, hvor deres børn smittes med sygdommene. 

Forskning afviser teorier

Der er dog ingen videnskabelige holdepunkter for, at vacciner er allergifremkaldende. Bag smittekæderne ligger også den opfattelse, at det er mere “naturligt” at gennemleve sygdommene, og at det hærder børnene og styrker immunforsvaret for resten af livet. 

Men nyere forskning tyder på, at vaccinationen mod fx mæslinger har en lige så gavnlig effekt på immunforsvaret som selve sygdommen – når forløbet ellers er ukompliceret.

Vi giver dig 3 gode grunde til at blive vaccineret her!

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: