Foster TOP

Forskere gror menneskefoster i petriskål i to uger

For første gang har videnskaben narret et menneskefoster til at tro, at det var i livmoderen. Forsøget måtte afbrydes af etiske og juridiske årsager, men forinden fik videnskaben et unikt indblik i den menneskelige udvikling.

30. august 2016 af Jonas Grosen Meldal

Hidtil har kvindens livmoder haft eneret på at huse et menneskefoster, mens det udvikler sig.

Men nu er det lykkes en international forskergruppe med base på Cambridge university at imitere livmoderen så effektivt, at de har narret et embryon – dvs. et foster på et tidligt stadie.

Kalvefoster hjalp menneskefoster

Cirka en uges tid efter befrugtning fæstner embryonet sig til livmodervæggen, når det hele foregår naturligt.

Indtil dette punkt er et menneskefoster ”bare” en celleklump. Først når det sidder fast i livmoderen, begynder cellerne at organisere sig i de mønstre, der skal danne fosteret.

Hidtil har det været umuligt at forskere at se, hvordan denne proces foregår, fordi embryoner i laboratorier er døde omkring det tidspunkt, de i naturen ville fæstne sig til livmoderen.

Men med en særlig blanding af bl.a. signalstoffer og serum fra et kalvefoster er det nu lykkes en forskergruppe at få embryoner til at fæstne sig i petriskålen og begynde deres udvikling.

Lovgivning standser forsøget

Embryonerne kunne måske være blevet ældre, men forsøget måtte afbrydes af etiske årsager og pga. en gammel engelsk lov fra 1979.

I mange lande er det ulovligt at holde et menneskefoster i live i en petriskål længere end to uger.

Grænsen er sat, fordi primitivstriben udvikles efter 14. dag. Den signalerer, at embryonet sætter gang i dannelsen af de første organer.

Livmoderen er nøglen til kunstigt liv

Det næste naturlige skridt for forskerne - hvis lovgivning og etik tillod det - ville være at forsøge at afkode livmoderens signalstrøm til embryonet.

Et menneskefosters udvikling er afhængig af en helt særlig signalfrekvens fra livmoderen, og hvis forskerne kunne genskabe den i et kunstigt miljø, kunne de i teorien dyrke fostre i laboratoriet fra undfangelse til fødsel.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: