nb_u37 Pistorius

Kunstige ben kan tænke selv

Den drabssigtede atletikstjerne Oscar Pistorius er kendt for sine high-tech benproteser. Fremtidens kunstige lemmer er dog langt mere avancerede.

11. september 2014 af Carsten Nymann

Mordsagen mod den sydafrikanske løber Oscar Pistorius blev afsluttet fredag.

Før Pistorius blev kendt for sit mulige mord på samleveren Reeva Steenkamp, var han mest kendt for sine særlige J-formede kulfiber-proteser.

Med proteserne kan Pistorius løbe en 400-meter på godt 46 sekunder, og han har deltaget ved både de almindelige og de paralympiske lege i 2012.

Men selv om de slanke kulfiberblade er gode på en ovalbane, når de ikke fremtidens kunstige ben til sokkeholderne, hvad angår teknologi.

Sensorer er benets nerver

Sammenlignet med en hånd eller en arm er et ben relativt simpelt for forskerne at genskabe, fordi det næsten kun er beskæftiget med at gå.

Benet behøver ikke ligesom en arm at være koblet til hjernen. Avancerede sensorer i fod og knæ kan selv registrere hastighed, retning og belastning.

Protesen forhindrer fald

Ud fra informationerne beregner en lille computer så, hvilken bevægelse benet skal foretage, og hvordan leddene skal justeres for at gå fx på trapper.

Protesen registrerer endda, hvis personen er ved at snuble og retter sig ud for at afbøde faldet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: