Parkinsons test

Nem øjentest kan afsløre Parkinsons tidligt

Med udstyr, som øjenlæger allerede bruger i dag, kan Parkinsons i fremtiden muligvis blive diagnosticeret, før symptomerne viser sig. Og en tidlig behandling af sygdommen viser lovende resultater.

23. august 2016 af Karine Kirkebæk

Små ændringer i nethinden og hævelse i øjet kan afsløre Parkinsons, før de klassiske symptomer som muskelrystelser og –stivhed begynder at vise sig.

Det har forskere fra University College London påvist hos rotter. Og metoden er både billigere og mere sikker end den, som bliver brugt i dag.

I dag bliver sygdommen – som rammer 1 ud af 500 – diagnosticeret af en neurolog, og den kan ikke fastlås ved en bestemt test eller hjerneskanning, men ud fra en blanding af forskellige prøver og vurderinger.

Den nye simple test kræver kun instrumenter, som allerede er standardudstyr for specialister i øjensygdomme. I fremtiden vil du derfor måske kunne blive testet for Parkinsons hos øjenlægen.

Jo før des bedre

Forskerne har lavet forsøg på rotter, som er skabt til at udvikle Parkinsons. Og her kunne de se tegn på sygdommen allerede, når rotterne er 20 dage gammel – selvom de først viser fysiske symptomer på dag 60.

Det er en stor fordel at opdage sygdommen tidligt. For når rotterne fik en medicin kaldet rosiglitazone allerede fra dag 20, fik de færre skadede nerveceller end dyr, der fik en sen behandling.

Kan opdages hos øjenlægen

Testen går ud på at lyse på den bagerste del af øjet for at se, hvor mange celler i nethinden, der er ved at dø, og tegn på hævelse i området.

Nu vil holdet fra London presse på for at få lov til at gentage deres forsøg på mennesker.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: