Blasting kidney nerves with radio waves

Radiobølger kan sænke blodtrykket

En effektiv kur mod forhøjet blodtryk går ud på at lade radiobølger ødelægge nerver tæt ved nyrerne.

Selv om metoden allerede bruges på omkring 80 hospitaler og lægecentre i Europa og Australien, er den først nu blevet blåstemplet af et klinisk forsøg udført af et internationalt forskerhold under ledelse af Murray Esler fra Baker IDI Heart and Diabetes Institute i Melbourne, Australien.

Omkring halvdelen af alle patienter med forhøjet blodtryk reagerer ikke tilfredsstillende på de eksisterende lægemidler, og netop den type patienter blev udvalgt som forsøgs-personer til at afprøve den nye behandling. Et halvt år efter behandlingen var deres blodtryk i gennemsnit faldet med 32/12 mmHg (kviksølv) i forhold til udgangspunktet på 178/96 mmHg, mens blodtrykket forblev uændret hos en kontrolgruppe, der kun modtog medicin. Hele 84 pct. af patienterne oplevede et fald i deres blodtryk på mindst 10 mmHg.

Nyrerne spiller en vigtig rolle i reguleringen af blodtrykket ved at fjerne salte og andre stoffer i blodet. En del af denne aktivitet kontrolleres fra hjernen via det sympatiske nervesystem, og tidligere forsøg har vist, at patienter med forhøjet blodtryk ofte har en forøget aktivitet i disse nerver.

Forskerne prøvede derfor at lamme nogle af nyrernes sympatiske nerver med radiobølger. Nervernes elektriske system er særligt følsomme over for behandlingen, men selve arterien tager ikke skade.

Overaktive nyre-nerver sættes ud af spillet

Forhøjet blodtryk kan skyldes for høj aktivitet i nyrernes sympatiske nerver. Behandlingen afhjælper dette.

1. Et kateter føres fra patientens lyske op igennem en arterie til nyrerne.

2. En elektrode i spidsen af kateteret udsender retnings-bestemte radiobølger, som opvarmer de sympatiske nerver omkring arterien, så de ikke længere fungerer.

3. Patientens blodtryk falder.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: