Bionisk arm

Robotarm overtager vissen hånds nerver

I februar erstatter en læge for første gang nogensinde en ødelagt arm med en kunstig ved at koble den fast til armens egne nerver. Den nye metode giver tre østrigske patienter en stor del af førligheden i armen tilbage.

9. november 2015 af Malene Breusch Hansen

Sammen med to andre patienter har østrigeren Milorad Marinkovic som verdens første fået transplanteret en kunstig arm, som kan genbruge de ødelagte nerver i armen, der oprindeligt kontrollerede hånden.

Alle tre patienter havde været ude for ulykker, som ødelagde de nerver, der løber fra rygsøjlens øverste del i nakken og ud i armen. Det lammede armen, så de ikke har kunnet bevæge hånden eller fingrene.

Inden lægen amputerede armene gennemgik de tre mænd lange træningsforløb med en ekstra, kunstig arm for at sikre, at teknikken fungerede, som den skulle:

Efter operationen er de tre mænds ødelagte arme amputeret og erstattet af fuldt funktionelle bioniske arme, hvor hånden kan tages af:

Læs, hvordan det lykkedes kirurgen at få de nye arme til at fungerer i Illustreret Videnskabs Årbog 2015.

Her kan du også læs mere om årets øvrige medicinske gennembrud, største videnskabelige opdagelser, tekniske bedrifter, vildeste dramaer, opsigtsvækkende naturfænomener og vigtigste profiler.

Bestil Illustreret Videnskabs årbog 2015 - du får samtidig en 2016-kalender med flotte videnskabsfotos med.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.