Robotkirurgi 2

Robotkirurgi udkonkurrerer almindelig kirurgi

Ny forskning bekræfter, at robotteknologien, STAR, vinder over kirurgers teknikker ved operationer på blødt væv. Det er første gang nogensinde, at man har demonstreret robotkirurgi på blødt væv.

26. maj 2016 af Nadia Deleuran / National Geographic

Kunstig intelligens og robotter er godt på vej til at blive en stor del af fremtiden.

Og nu viser det sig, at kirurgi udført af en særlig robotteknologi slår ekspertkirurgers teknikker ved indgreb på blødt væv.

"Vores resultater demonstrerer selve potentialet for autonome robotter til at forbedre effekten og det funktionelle resultat og adgangen til kirurgiske teknikker", siger Dr. Peter C. Kim, kirurgchef ved Sheikh Zayed Institute for Pediatric Surgical Innovation i en pressemeddelelse.

Kirurgiske indgreb på svin baner vejen

Studiet tog udgangspunkt i to indgreb på livløse svin og levende svin.

En række kirurger syede lineært i vævet og sammenkoblede to tarmkanaler. Nøjagtig de samme indgreb blev foretaget med STAR-teknologien; som er en teknologi, der har værktøjer til at sy i væv.

Teknologien fjerner kirurgens hænder fra proceduren, hvor kirurgen er tilsynsførende. Proceduren planlægges og udføres af robotteknologien, STAR.

Forskerne kom frem til, at indgrebene udført af STAR-teknologien udkonkurrerede manuel kirurgi alene foretaget af ekspertkirurger.

Robotteknologien specialbygget til væv

Kirurgiske indgreb på blødt væv er indtil nu kun blevet udført manuelt af kirurger. Og det er fordi sådanne procedurer er svære, da der er uforudsigelige og elastiske ændringer i væv, som gør, at kirurgen skal træffe hurtige beslutninger og ændringer.

STAR-teknologien er revolutionerende, da den er designet til at spore de præcise forandringer i vævet.

Det integrerede system i STAR laver autonome ændringer i proceduren med det samme i takt med, at vævet bevæger sig.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: