Ian Burkhart

Tankens kraft styrer lam krop

En chip i hjernen giver bevægeligheden tilbage til en lammet mand. En computer oversætter signaler fra hjernen og sender dem videre til muskler i armen.

29. august 2016

For seks år siden brækkede den nu 24-årige amerikaner Ian Burkhart nakken ved en dykkerulykke og blev lam fra brystet og ned.

Siden da har han kun kunnet bevæge sine skuldre og albuer.

Men ved tankens kraft kan han nu bevæge sin hånd og fingre igen.

Microchip tolker hjernens signaler

Han har fået opereret en mikrochip ind i hjernen, og når han tænker på fx at åbne hånden, sender chippen signalerne videre til en computer.

Den sender besked videre til elektroder rundt om Burkharts højre underarm, som aktiverer hans muskler, så de bevæger sig.

130 elektroder aktiverer musklene i armen og håndleddet, så Burkhart kan gribe om ting og flytte dem. Foto: Ohio State University.

Bedre fremtid for lammede mennesker

Kirurger og forskere på Ohio State University har givet Burkhart bevægelsen tilbage i hånden, og de forventer, at teknologien med tiden kan føre til en bedre og nemmere hverdag for lammede mennesker.

I øjeblikket fungerer teknologien udelukkende, når patienten er forbundet med universitetets kraftige computer, men forskerne håber, at de kan udvikle en bærbar teknologi.

Chip forvandler tanke til handling

Mikrochippen sidder i hjernens bevægelsescenter, som udsender signaler om alle bevægelser. Et kabel fra hjernen sender signalerne ud i kroppen.

Ekstra skelet får lamme til at gå

Et nyt exoskelet støtter både hofter, ben og ryg, så mennesker, der tidligere har været afhængige af en kørestol, kan gå oprejst rundt.

Læs mere i artiklen her.

Fakta om rygmarvsskader

? En svært skadet rygmarv fører til lammelse, fordi der ikke længere er forbindelse mellem hjernen og resten af kroppen.

? Omfanget af en rygmarvsskade afhænger af, hvor højt på rygsøjlen skaden sidder. Jo højere oppe på rygsøjlen skaden befinder sig, jo flere områder af kroppen er berørt.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: