Lung transplantation

Video: Se menneskelunger trække vejret i glaskuppel

Op mod 80 procent af alle donorlunger kasseres pga. mistanke om fejl og mangler. Nu kan en glaskuppel under tryk teste lungernes tilstand og evne til at ilte blodet før en transplantation.

29. april 2013

Når en donor ligger på operationsbordet, og lægerne skal høste de organer, der kan redde andre patienters liv, må de kassere omkring 80 pct af alle lungerne. Det sarte væv er simpelthen ødelagt efter skader i forbindelse med donorens død, fx en trafikulykke, eller også er lægerne bare i tivivl om, hvorvidt de kan bruge lungerne eller ej. Det har den canadiske læge Shaf Keshavjee fra University of Toronto forsøgt at rette op på med en helt ny teknik, kaldet en ex vivo-test, hvor de tvivlsomme lunger afprøves under næsten naturlige forhold.

Steril glaskuppel under tryk Lungerne ligger i en lufttæt, steril glaskuppel, mens en slags syntetisk bloderstatning løber gennem dem, ligesom blod ville have gjort i virkeligheden. Samtidigt sørger en pumpe for at hæve og sænke trykket inde i glaskuplen, så lungerne på den måde 'ånder' og ilter bloderstatningen, så godt de kan. Ved at måle iltindholdet i væsken efter den har været en tur gennem lungerne, kan lægerne afgøre, om de fungerer eller eksempelvis er perforerede og derfor ikke vil kunne udføre deres naturlige funktion i en ny krop.

Test puster nyt liv i lungerne I 2011 gennemførte Shaf Keshavjee et klinisk forsøg, hvor 20 patienter blev transplanteret med lunger, der normalt ville være blevet kasserede, men som alligevel bestod ex vivo-testen. Undersøgelsen viste, at kun 15 pct af af disse patienter blev ramt af komplikationen PGD, hvor den nye lunge bliver afstødt indenfor de først tre døgn. Denne komplikation ramte imidlertid 30 pct af patienterne, som havde fulgt den normale procedure. Det tyder altså på, at ex vivo-testen ikke alene kan finde frem til flere brugbare donorlunger, men at den også kan puste nyt liv i lungerne, så de bliver bedre rustet til deres nye arbejde. Forskeren håber på, at hans metode kan være med til at reducere den akutte mangel på donorlunger. *Se lungerne ånde uden for kroppen i videolinket*

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: