Jeronimo Perez Zurdo

Ny medicin vækker patienter i koma

Ny forsøgsbehandling vækker patienter fra komalignende tilstande og får dem til at overvinde deres hjerneskader. Det tyder på, at koma skyldes en kemisk ubalance i hjernen, som kan behandles.

1. november 2010 af Gorm Palmgren

Alvorlige slag mod hovedet, forgiftninger, iltmangel eller blodpropper kan udløse koma. Tilstanden efterfølges ofte af en måned- eller årelang bevidstløshed, hvor patienten kun kan reagere per refleks eller ved fx at smile til et kendt ansigt, men ellers ikke kan give udtryk for følelser og behov. Hidtil har den eneste behandling for disse patienter været pleje og omsorg, og man har blot kunnet håbe på, at de med tiden ville vågne op uden alt for mange mén efter deres hjerneskader. Men nu viser nye forsøg, at i hvert fald nogle af disse patienter på nærmest mirakuløs vis kan vækkes til live og genvinde de tabte hjernefunktioner på rekordtid.

Den 21. august 2004 kørte den 25-årige Jeronimo Perez Zurdo galt i trafikken og pådrog sig alvorlige kvæstelser i hovedet. Kraniet blev trykket sammen, blødninger fik trykket til at stige i hjernen, og skanninger afslørede alvorlige skader i pandelappen og hjernebjælken, der forbinder de to hjernehalvdele. Zurdo var i koma og gled efterhånden over i først den såkaldte vegetative tilstand og senere tilstanden af minimal bevidsthed. I månedsvis var de eneste livstegn øjnene, som pludselig kunne gå op og følge en bevægelse, eller tilfældige bevægelser af højre arm som reaktion på direkte spørgsmål. Efter 104 dage som en bevidstløs grøntsag målte lægerne hans tilstand på to anerkendte “komaskalaer”. CNCS-skalaen beskriver graden af bevidstløshed, og på en skala fra 0 til 44 scorede han 20, hvilket svarer til moderat koma. DRS-skalaen beskriver derimod patientens funktionsmæssige skader, og på en skala, hvor 30 betyder hjernedød, opnåede han 21 point svarende til ekstremt alvorlige handicap.

Prøver ny behandling trods dårlige odds

Under ledelse af Esteban A. Fridman besluttede lægerne på hospitalet i Buenos Aires, Argentina, nu at afprøve en helt ny behandling på Zurdo. Fridman mente, at hjernens svigtende funktion under koma måske kunne skyldes mangel på neurotransmitteren dopamin, og selv om tidligere forsøg af andre forskere ikke havde vist lovende resultater, valgte han at forfølge sin idé. De andre forskere havde nemlig enten forsøgt at få hjernen til selv at danne mere dopamin eller at tilføre den et andet stof med ret svag dopaminvirkning. Fridman ville i stedet afprøve medikamentet apomorfin, der er en meget potent udgave af dopamin, og som allerede bruges til behandling af alvorlige tilfælde af parkinson, hvor hjernens dopaminniveau også er lavt.

Fridman lagde drop på den unge mand, så han løbende fik tilført små mængder apomorfin, og gik hjem, da det blev fyraften. Men allerede få timer senere ringede patientens mor hjem til lægen og fortalte, at hendes søn tilsyneladende var vågnet.

Fakta

Der findes tre slags bevidstløshed

Hjernespecialister kan afgøre en patients bevidsthedstilstand ved hjælp af grundige observationer.

Koma Personen er helt er helt bevidstløs og kan ikke vækkes. Bevæger sig ikke, har kun få reflekser og reagerer slet ikke på stimuli.

Vegetativ tilstand patienten er bevidstløs og har få reflekser og kun tilfældige bevægelser. Øjnene er åbne, og patienten kan reagere på lys og berøring.

Minimal bevidsthed Personen er lidt mere bevidst end en vegetativ patient. rækker af og til ud og griber efter genstande eller reagerer på direkte tale. Smiler og græder nogle gange bevidst.

Tema

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: