Soldat penistransplantation

Krigsskadede amerikanske soldater får nye penisser

Amerikanske soldater med krigsskader i underlivet kan nu få transplanteret en ny penis fra en donor.

8. december 2015 af Karine Kirkebæk

Bomber sprænger ikke kun ben og arme af. Fra 2001 til 2013 har 1367 amerikanske mænd fået sprængt hele eller dele af deres penis og testikler af under militær tjeneste. For mange en livsforringelse på linje med eller værre end andre krigsskader.

Derfor vil tre læger fra Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore nu lave penistransplantationer på soldater. Den nye penis kommer fra en donor og skal være fuldt funktionsdygtig.

Penis skal kunne have sex

Den første soldat, som skal have den eksperimentelle transplantation, har pådraget sig store skade på blandt andet penis ved et bombeangreb i Afghanistan.

Før transplantationen kan finde sted skal lægerne have de sidste teknikker på plads. For at give soldaten bedst mulig glæde af sit nye organ, skal den have følelse og en funktionel urinvej – og med tiden også være i stand til at dyrke sex.

Penis transplanteres i tre trin

Penistransplantationen bliver den første af sin slags i USA, og lægerne håber, at de kan udføre den omfattende operation inden for et år – måske endda få måneder.

Hvis transplantationen går godt, kan den transplanterede penis fungere som en almindelig penis med urinveje og blodomløb. Foto: Shutterstock.

Transplantationen har tre afgørende etaper:

  1. Donation:

  2. Forbindelse:

  3. Funktion:

Skader på penis og testikler i forbindelse med krig er ikke særligt omtalt, da det blandt de sårede soldater betragtes som et tabu og let kan skjules.

Én vellykket transplantation med penis

Denne type transplantation er hverken særlig udbredt eller nem. Indtil nu er der kun blevet offentliggjort to forsøg i medicinske tidsskrifter. Et i Kina i 2006, som mislykkedes, og så i Sydafrika i 2014 hvor forsøget blev en succes.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: