sæd sperm

Forskere vasker hiv ud af sperm

Med en ny metode kan forskerne nu vaske hiv-virus ud af menneskesæd.

25. marts 2015 af Anne Lykke og Marc Prosser

Ny vaskemetode renser sæd for hiv

Hvis en mand er hiv-inficeret, behøver virusset ikke at sætte en stopper for, at han kan få raske børn. Med en ny metode kan spermen nemlig vaskes, så hiv-virusset fjernes fra sædcellerne.

Sådan vaskes sæden ren for hiv

  1. Sæden centrifugeres: Med metoden isopyknisk centrifugering splittes sæden i forskellige lag alt efter tæthed. Det får sædcellerne til at samles i ét lag og splitter dem fra resten af væsken.

  2. Sædcellerne vaskes: Sædcellelaget hældes ned i en speciel opløsning kaldes Hams F10. Målet er at vaske alle celler væk, der ikke er kønsceller, og som derfor kan indeholde hiv-virus. Levende hiv-virus findes ikke i kønsceller, og derfor vil de tilbageværende sædceller være helt rene.

  3. Sædcellerne deles i to: Den ene portion sædceller testes for tilstedeværelse af hiv, mens den anden kan bruges til kunstig befrugtning eller insemination.

Hiv forsvandt i de fleste sæd-oprensninger

Metoden er effektiv, men ikke 100 procent sikker. Hiv kan i få tilfælde findes i små forekomster, dvs. under 10 kopier pr. milliliter.

En undersøgelse udført af verdenssundhedsorganisationen WHO har vist, at hiv kunne findes i 70 ud af 1279 prøver efter rensning.

Ingen kvinder eller undfangede børn er dog blevet smittet med hiv som følge af metoden.

To mænd kurerer sig selv for hiv

Det er ikke bare indenfor sæd-oprensning, at der sker fremskridt på hiv-området. Nu er der fundet tegn på, at visse hiv-ramte er begyndt at kurere sig selv for virussen. Læs mere her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: