Blinds

Derfor gør lys migrænen værre

Mennesker, der lider af migræne, trækker sig ofte tilbage til mørke rum, når hovedpinen værker. Hidtil har det været en gåde, hvorfor selv det mindste lysskær forværrer smerten. Men nu har et amerikansk forskerhold fundet forklaringen, og det kan føre til ny migrænebehandling.

2. september 2010 af Nanna Dissing Bay Jørgensen

Når Heather Bird går udenfor under et af sine migræneanfald, føler hun øjeblikkeligt et stik af smerte, hvis solen er fremme. Og det, til trods for at den 22-årige kvinde næsten er blind og ude af stand til at se, om det er lyst eller halvmørkt udenfor.

Heather Birds oplevelse deles af millioner af seende mennesker, der lider af migræne. Langt de fleste migrænepatienter oplever nemlig, at lys forværrer hovedpinen – en tilstand, der kaldes fotofobi. Det betyder, at mange må bære solbriller døgnet rundt, fordi selv dunkel belysning generer.

Tilstanden er meget invaliderende, fordi den afholder patienter fra rutineaktiviteter som at læse, skrive, arbejde og køre bil. De gentagne migræneanfald går ud over patienternes familieliv, sociale liv og karriere og forringer deres livskvalitet drastisk. Det betyder, at migræne i dag er en af de tyve sygdomme, der på verdensplan stjæler flest funktionsdygtige år af vores liv.

Ikke desto mindre har årsagen til, at lys forværrer smerten, hidtil været et mysterium. Men nu har et amerikansk forskerhold løst gåden. I spidsen for forskerne står professor Rami Burstein fra Beth Israel Deaconess Medical Center og Harvard Medical School i Boston, USA. Og forskerens mission er krystalklar: “Vores håb er at kunne reducere fotofobi, så patienter i fremtiden vil kunne læse, arbejde ved en computer og beholde deres job,” siger Rami Burstein.

Blodkar udvider sig

Hele 10-15 pct. af verdens befolkning lider af migræne. Den præcise årsag hertil kendes ikke, men man ved, at de store blodkar uden på hjernen udvider sig under anfaldene, og det er højst sandsynligt dét, der fremkalder smerten. Et anfald varer mellem fire timer og tre døgn og starter oftest som dunkende smerter i den ene side af hovedet, der ledsages af kvalme og eventuelt opkastninger. Samt altså af overfølsomhed over for lys.

Da Rami Burstein og hans team gik på jagt efter en forklaring på, at lys forværrer smerten, var de klar over, at både seende og næsten blinde personer oplever en forværring af migrænen ved lyspåvirkning. Det tydede på, at forbindelsesleddet mellem lys og smerte ikke var de celler i nethinden, der har at gøre med synet som sådan. For at afprøve deres hypotese – og ikke mindst indkredse de celler i øjet, der så kunne udgøre forbindelsesleddet – skulle forskerne derfor bruge migrænepatienter, der var totalt eller næsten blinde, til deres forsøg.

Tema

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: