Angry chimpanzee

Gådefuld ebola-virus kan komme fra sjældent dyr

I lighed med sygdomme som hiv, fugleinfluenza, sars og hendra har vi fået verdens farligste virus fra dyrene. Men efter 40 års indsats aner forskerne fortsat ikke, hvor ebola er opstået, og hvor dens kilde i dag befinder sig.

8. august 2014 af Carsten Nymann

En amerikansk ebola-smittet læge har muligvis undveget døden ved at sprøjte antistoffer fra mus ind i sit blod.

Men for at udvikle en egentlig, effektiv kur mod virussygdommen, som kaldes verdens farligste, må forskerne vide, hvor den kommer fra. Og selvom eksperter har taget prøver fra tusindvis af vilde dyr, har de efter 40 år endnu ikke fundet virussens vært, der måske er et meget sjældent dyr.

21 døde i lille landsby

Lægerne ved, at ebola smitter gennem døde dyr – typisk aber som chimpanser og gorillaer – der indimellem indtages som føde af afrikanske stammefolk.

I 1996 døde eksempelvis 21 beboere i en landsby i det centralafrikanske land Gabon få dage efter at have spist en død chimpanse, som nogle drenge havde fundet i skoven.

Da eksperter nåede frem til landsbyen, var alle spor efter virussen imidlertid forsvundet.

Flagermus under mistanke

Siden 1970’erne har ebola slået til på den måde mange gange, men hver gang er den forsvundet igen lige så pludseligt, som den kom.

I 2005 fandt man ganske vist ebola-antistoffer i frugtspisende flagermus, men det beviser ikke, at de er virussens egentlige vært.

Læs også mere om den næste bølge af smitsomme sygdomme, som forskerne frygter endnu mere end fx fugleinfluenza her! 


Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: