astmapille

Første astmapille i 20 år viser lovende resultater

En ny pille mod astma og åndenød reducerer symptomer og reparerer endda patienters luftveje. Pillen spås til at kunne komme på markedet om tre år.

10. august 2016 af Karine Kirkebæk

På græsk betyder astma åndenød, og sygdommen viser sig netop ved, at en betændelseslignende tilstand i luftvejene kan give besværet vejrtrækning og hoste.

Men en ny pille fra Storbritannien får forskere til at trække vejret dybt og optimistisk.

Pillen har netop bestået det tredje ud af fire kliniske forsøg med bravur.

Omgående bedre vejrtrækning

I det seneste forsøg har ca. 30 personer med moderat til svær astma taget pillen kaldet Fevipiprant to gange om dagen i 12 uger.

Hos 80 % af forsøgspersonerne dæmpede betændelsestilstanden sig i lungevævet, og de oplevede også en omgående forbedring af deres vejrtrækning.

Forsøgspersonerne blev gennemtestet af forskere fra Leicester University i Storbritannien med bl.a. vejtrækningstest og vævsprøver.

Giver mindre betændelse

Forskerne undersøgte også luftvejenes betændelsestilstand ved at måle en bestemt type hvide blodceller, som astmapatienter har flere af.

Personer med astma vil typisk have omkring 5 % af disse hvide blodceller, mens personer uden astma til sammenligning kun har under 1 % af dem.

I en pressemeddelelse om forsøget skriver forskerne, at pillen sænkede de hvide blodceller fra et gennemsnitligt niveau på 5,4 % til 1,1 % på 12 uger.

Endnu ikke på markedet

Chris Brightling, der er en af forskerne bag forsøget, siger til The Guardian, at der stadig er et stykke tid, før pillen kommer på markedet. Men han håber på, at det vil ske inden tre år.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: