Deadly virus

Forskere skaber dødbringende virus

Forskere fremstillede i 2011 helt bevidst en ekstremt farlig udgave af fugleinfluenzaen med den begrundelse, at det i sidste ende ville være til gavn for mennesket. Er det i orden? Deltag i debatten og sig din mening.

I 2011 fremstillede hollandske og amerikanske forskere helt bevidst en ekstremt farlig udgave af fugleinfluenza virus H5N1.

Fire skæbnesvangre mutationer

Det naturlige virus er dødeligt for både mennesker og fugle, men mennesker kan kun smittes ved direkte kontakt med syge fugle. Derfor kan det ikke starte en epidemi, og H5N1 har i det seneste årti kun krævet knap 400 menneskeliv på verdensplan.

Men med fire skæbnesvangre mutationer lykkedes det Ron Fouchier fra Erasmus Medical Center i den hollandske by Rotterdam og Yoshihiro Kawaoka fra University of Wisconsin i USA at omprogrammere virus, så det har fået evnen til at overføre sin dødelige smitte fra menneske til menneske gennem et enkelt nys.

Dødelig virus skulle beskytte menneskeheden

Selvom det nye virus er en tikkende bombe under menneskeheden, siger Ron Fouchier og Yoshihiro Kawaoka, at de netop har skabt det for at beskytte os.

De frygter, at de fire skæbnesvangre mutationer kan opstå helt af sig selv ude i naturen, så menneskeheden pludselig bliver offer for et overraskelsesangreb.

Takket være deres forskning kender vi imidlertid på forhånd fjenden, længe inden den slår til, og vi har derfor god tid til at finde ud af hvilke våben, den skal bekæmpes med.

Få mange flere fakta og forklaringer på virus her! 

Frygt for terrorisme

Andre forskere er rygende uenige og opfordrer til, at de fire mutationer hemmeligholdes, og forskerne ikke offentliggør deres resultater. Hvis opskriften på det dødelige virus bliver frit tilgængelig, risikerer man, at terrorister bevæbnet med ampuller med dræbervirus kan sprede den dødelige smitte til hele verden.

I første omgang fik debatten de to førende videnskabelige tidsskrifter Nature og Science til at tilbageholde forsøgsresultaterne, men efter et halvt års betænkningstid offentliggjorde de i 2012 alle data.

Hvad mener du?

Er det i orden, at forskerne udfører forsøg med dødbringende virus? Og er det rigtigt at offentliggøre de videnskabelige resultater?

Skriv en kommentar og deltag i debatten på vores Facebook-side.

Deltag i debatten

Skriv en kommentar og deltag i debatten på vores Facebook-side.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: