cancer advice

10 effektive våben mod kræft

Din livsstil og dine daglige valg er dit bedste forsvarsværn mod kræft.

7. november 2013 af Martin Kreutzer og Jannik Petersen, Aktiv Træning

Lever du sundt, kan du opruste dit immunforsvar, så det bliver bedre til at modstå angreb fra de flere end 100 kræftformer, som kan invadere og ødelægge kroppens celler. Dine gener har også indflydelse på, om du bliver ramt af kræft, men det er vigtigt,at du selv gør en stor indsats for at nedsætte risikoen.

1. Undgå røg og myldretiden

Forebygger især: Alle typer kræft. Skru op for: Masser af frisk luft. Skru ned for: Cigaretter og bilos.

Synes du, at det er asocialt at forlade et selskab af rygere for at undgå røgen? Faktisk giver det god mening. Hvert 3. kræftdødsfald skyldes aktiv eller passiv rygning. Er du ryger, eller udsættes du dagligt for passiv rygning, kan du gøre dit helbred den ubetinget største tjeneste ved at droppe smøgerne og slippe ud afrøgtågerne. Udstødningsgasser og anden forurenet røg er også skadeligt. Undgå derfor at opholde dig tæt op ad bilkøerne i bilernes myldretid. Skal du løbe, så henlæg løbeturen til mindre trafikerede områder.

2. Beskyt din hud

Forebygger især: Hudkræft og modermærkekræft. Skru op for: Solcreme og mad med E-vitamin. Skru ned for: Sol og solarium.

Beskyt især huden på skiferier og sommerferier, hvor du udsættes for store mængder skadelig uvstråling. Og drop solariesolen, der er lige så slem. E-vitamin og betakaroten beskytter mod uv-stråling, så spis fx gulerødder, spinat, mandler og nødder.

3. Drik mere vand og færre øl

Forebygger især: Hudkræft og modermærkekræft. Skru op for: Solcreme og mad med E-vitamin. Skru ned for: Sol og solarium.

Du vinder rigtig meget ved at skære ned på alkohol, som er yderst kræftfremkaldende. Et overforbrug af alkohol indebærer en tårnhøj risiko for leverkræft og muligvis også kræft i tyk- og endetarm. Den kontante anbefaling fra Kræftens Bekæmpelse siger faktisk, at kun et alkoholforbrug på 0 genstande kan siges at være godt for helbredet. De færreste kan forestille sig helt at undvære vin og øl, så Sundhedsstyrelsen har sat grænsen ved 14 genstande om ugen og højst 5 genstande på 1 aften. Både øl, vin og spiritus øger kræftrisikoen, da det er alkoholindholdet, der er skurken.

Festrygere skal tænke sig om en ekstra gang, før smøgerne tændes. Alkohol forstærker nemlig tobakkens kræftfremkaldende virkning. Væn dig til at drikke vand og te for at slukke din tørst, og gem et par glas god rødvin til en festlig sammenkomst, men forsøg til gengæld at bryde vanen med, at alle hyggestunder involverer alkohol.

STØT MED 50 KR

Hver dag rammes 47 danske mænd af kræft, og 22 dør af det. Hjælp Kræftens Bekæmpelse med at få flere til at overleve.

Donér 50 kr. ved at sende en SMS med teksten mænd _ A til 1241. Så får du en telefonhilsen fra Tom Kristensen, som ringer op og siger tak. Du kan dog ikke tale med ham.

Indsamlingen udbydes af Kræftens Bekæmpelse, Strandboulevarden 49, 2100 Kbh. Ø., tlf. 3525 7500

Læs mere om kampagnen Mænd.mod.kræft

Tema

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: