Broccoli bremser brystkræft

Kvinder med brystkræft kan med fordel indtage broccoli for at hæmme væksten i deres kræftceller. Det viser et amerikansk forsøg.

13. januar 2017 af Mikkel Skovbo

”Jeg er USA’s præsident, og jeg nægter at spise mere broccoli!”

Ordene kom fra George Bush Sr i 1990, men udtalelsen var nok blevet mindre bombastisk, hvis han havde vidst, hvad vi ved nu.

Et menneskeforsøg har vist, at stoffet sulforaphane – som især broccolispirer er rige på – faktisk hæmmer brystkræft i udbrud.

”Man har før troet, at kost-tilskud udelukkende virkede præventivt på kræft, men vores forsøg viser, at det også bremser væksten i eksisterende svulster,” siger professor Emily Ho fra Oregon State University.

240 g om dagen hæmmer kræftceller

54 kvinder med anormal aktivitet i deres brystceller blev undersøgt i et dobbeltblindt, placebo-kontrolleret forsøg, hvor halvdelen af deltagerne hver dag indtog sulforaphane.

Mængden svarede til, hvad der findes i 240 g broccolispirer.

Broccolispirer er ekstremt sulforaphane-holdige. Spirerne er 3-5 dage gamle broccoliplanter, der ligner lucerneurt og smager som radiser.

De forsøgspersoner, der indtog sulforaphane, fik reduceret aktiviteten i de såkaldte HDAC-proteiner, der hæmmer kræftbekæmpende gener i svulster.

Reduceret HDAC-aktivitet førte til mindre vækst i kræftcellerne blandt forsøgspersonerne.

Korsblomstret grønt bekæmper kræft

Forskerne påpeger, at der er behov for større, opfølgende forsøg for at underbygge resultaterne, ligesom de gerne vil undersøge den helt rette dosering af sulforaphane.

Stoffet findes ikke alene i broccoli, men også i mange andre korsblomstrede grøntsager som rosenkål, blomkål og grønkål.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: