D-vitamin sun TOP
Solens stråler

Solens stråler giver dig D-vitamin. En tilpas mængde sænker risikoen for kræft, men for meget sol forhøjer risikoen.

D-vitamin sænker kræftrisikoen

Hvis du har den rette mængde D-vitamin i kroppen, har du betydeligt lavere risiko for at udvikle kræft, viser en ny amerikansk undersøgelse.

14. april 2016 af Mikkel Skovbo

Hvornår har du sidst været ude i solen?

Lyset fra den livgivende stjerne er én af de primære kilder til D-vitamin – og det kan efter alt at dømme beskytte kroppen mod cancer.

”Vi har kvantificeret den tilstrækkelige mængde D-vitamin, der skal til, for at forhindre alle invasive kræftformer,” siger professor Cedric Garland, kræftspecialist og ledende forsker bag en ny undersøgelse fra University of California.

Mere D-vitamin, 67% mindre kræft

Undersøgelsen er foretaget blandt mere end 2200 kvinder og viser, at risikoen for at udvikle kræft er 67% mindre blandt kvinder med 40 nanogram D-vitamin per milliliter blod i forhold til kvinder med bare 20 ng/ml i blodet.

”Den tilstrækkelige mængde af D-vitamin har været ukendt territorie inden denne undersøgelse,” siger Cedric Garland.

Han fremhæver, at det anerkendte amerikanske rådgivningsorgan National Academy of Medicine’s anbefaling om et D-vitamin-niveau på 20 ng/ml burde hæves af hensyn til kræftforebyggelse.

FAKTA: D-vitamin gør kroppen stærk

Hvad er D-vitamin?

Vitaminet er et mikroskopisk molekyle, der især dannes i kroppen, når ultraviolet lys fra solen (UVB) rammer kolesterolmolekyler i huden. Sollyset er kun kraftigt nok til at danne D-vitamin fra midt på foråret til midt i oktober. Udenfor perioden kan kroppen få D-vitamin fra kosten – særligt fede fisk og torskelever – eller fra vitaminpiller.

Hvorfor er det godt for dig?

D-vitamin hjælper kroppen med at optage calcium og fosfat fra tarmen og styrker derved knogler og tænder. Vitaminet aktiverer også immunforsvarets T-celler, der står i første geled i kampen mod sygdomsfremkaldende organismer, og regulerer kroppens hormonbalance.

Hvor meget skal du have?

20-65 nanogram D-vitamin per milliliter blod (ng/ml) bliver af mange eksperter og sundhedsmyndigheder anset som tilstrækkeligt, men der er verserende uenighed på området.

Virkningen af D-vitamin endnu en gåde

Sammenhængen mellem D-vitamin og kræft er ikke noget nyt og har været kendt siden 1980’erne.

Her afdækkede Cedric Garland bl.a., at tyktarmskræft er mere udbredt blandt mennesker højt mod nord, hvor sollys er en mangelvare.

Men forskningen har endnu ikke kunne påvise præcist, hvordan D-vitamin virker mod kræft i mennesker.

Dyreforsøg har vist, at D-vitamin kan reducere væksten af kræftceller, men der er endnu ikke etableret en direkte årsagssammenhæng mellem D-vitamin og kræftbekæmpelse i mennesker.

Indtil forskerne bliver klogere på D-vitamin, gør det nok ingen skade at komme lidt ud i solen.

D-vitamin påvirker måske vores evne til at få børn

Mens nogle forskere koncentrerer sig om D-vitamin og kræft, kigger andre i retning af vitaminets betydning for vores frugtbarhed. Læs mere i vores store artikel om D-vitamin:

Mangler du D-vitamin?

D-vitamin kan være en mangelvare for folk i Norden, da solen ikke er kraftig nok til, at huden kan producere vitaminet i vinterhalvåret.

HØJ RISIKO: Du opholder dig primært indendørs, går ofte tildækket, er mørk i huden eller spiser meget lidt æg, mælk, smør og fed fisk som makrel, sild, torskerogn og laks. Risikoen tiltager desuden, hvis du er gravid, ældre eller vegetar.

LAV RISIKO: Du er dagligt i solen i omkring 15 minutter fra midten af foråret til midt i oktober. Du er lys i huden, går ikke specielt tildækket og labber gerne æg, mælk, smør og fed fisk i dig.

SYMPTOMER: Dårligt humør, ledsmerter, træthed, hukommelsesbesvær og muskelsvækkelse.

Hvis du har mistanke om, at du mangler D-vitamin, skal du henvende dig til din læge.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: