Jaime Guevara-Aguirre with equadorian little people

Dværge får ikke kræft

Dværgvækst beskytter tilsyneladende mod kræft og sukkersyge, viser forskning. I løbet af 22 år døde ikke en eneste af 152 dværge af kræft.

Studier af en gruppe beslægtede dværge i Ecuador har ført forskerne på sporet af et gen, som giver dværgvækst, men også holder dværgene fri for kræft og diabetes.

Dværgene lever i et relativt indavlet samfund, hvor en udbredt mutation gør dem ude af stand til at reagere på væksthormonerne GH og IGF-1. Hormonerne fremmer væksten under puberteten, men stresser også kroppens celler, og store mængder væksthormon har vist sig at øge risikoen for kræft og andre sygdomme hos mus.

Et hold forskere fra Ecuador og USA fulgte derfor 152 dværge gennem 22 år og sammenlignede deres sygdomshistorie med 1606 nære slægtninge, som ikke bar på mutationen og havde normal højde. Det viste sig, at selv om de to grupper levede side om side, havde de vidt forskellige dødsårsager.

Blandt slægtningene af normal højde døde 20 pct. af kræft og 5 pct. af diabetes, mens de to sygdomme ikke krævede et eneste dødsfald blandt dværgene, som da også havde markant mindre insulin i blodet end deres slægtninge. Alligevel levede dværgene dog ikke længere, for alkoholrelaterede dødsfald er meget udbredt blandt dem.

Forskerne håber, at resultaterne kan bruges til at udvikle en livsforlængende medicin, der kan begrænse effekten af GH og IGF-1 hos fuldt udvoksede personer og minimere deres risiko for at blive ramt af kræft og diabetes.

Fødselsdagsgave?

Giv et abonnement på Illustreret Videnskab som gave.
Læs om tilbuddet her

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: