nb_u13 Angelina

Kræft overlister Angelina-operation

Hollywood-stjernen Angelina Jolie bærer et særligt gen, som øger risikoen for kræft i æggestokke og bryster. At få bortopereret organer er dog ingen garanti mod sygdommen.

25. marts 2015 af Julie Hjerl Hansen

For to år siden valgte filmstjernen Angelina Jolie at få fjernet begge sine bryster for at undgå brystkræft. Nu har stjernen valgt også at få fjernet sine æggestokke og æggeledere.

Angelina Jolie bærer genet BRCA 1, som giver en markant øget kræftrisiko. Hendes læge vurderede, at hun i løbet af sin livstid havde 87 procents risiko for at udvikle brystkræft og 50 procents risiko for at udvikle kræft i æggestokke og æggeledere.

Operation er ingen garanti mod kræft

En del kvinder, som får konstateret, at de bærer gener, som øger risikoen for brystkræft og kræft i æggestokkene, vælger ligesom Jolie at få fjernet organerne.

Men selv om indgrebet nedsætter risikoen, er operationerne ingen garanti mod kræft.

Hvis en kvinde får fjernet brysterne forebyggende, vil mikroskopiske rester af brystvæv blive tilbage, og her kan kræft udvikle sig.

En undersøgelse af cirka 100 kvinder, som har fåret fjernet brysterne forebyggende, viste, at tre udviklede brystkræft. Andre undersøgelser viser samme tendens.

Umuligt at kræft-screene brystopererede

Kvinder, der vælger at få fjernet brysterne forebyggende, mister desuden muligheden for at blive screenet, da der ikke er udviklet effektive teknikker til at screene brystopererede kvinder for forstadier til brystkræft.

Når en kvinde mærker en knude i brystet og får konstateret kræft, har hun allerede været syg længe. Brystkræft er mindst 20 år om at udvikle sig og andre kræftformer kan være endnu længere undervejs.

Forskerne fokuserer på at forebygge kræft

De senere år er lægerne derfor begyndt at skifte fokus. I stedet for kun at behandle svulsterne, vil de forhindre, at de overhovedet opstår:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: