Brystkræft scan

Kræftbehandling kurerer brystkræft på 11 dage

Ved behandle med en kombination af to allerede kendte lægemidler er det lykkes engelske læger at kurere særlig aggressiv brystkræft på blot 11 dage, og nu er håbet, at denne kræftbehandling helt kan erstatte kemoterapi.

22. marts 2016 af Jakob Priess

En kombination af to kendte lægemidler skaber lige nu eufori indenfor kræftbehandling.

Det sker, efter at det er lykkes engelske læger at reducere og endda helt kurere brystkræft hos kvinder, der afventede operation, skriver engelske BBC.

Resultaterne blev offentliggjort på European Breast Cancer Conference d. 11. marts i år, og eksperter betegner resultaterne som "dramatiske".

Succesfuld kræftbehandling på 11 dage

De engelske læger behandlede med en kombination af lægemidlerne lapatinib og Herceptin.

Egentlig undersøgte de alene muligheden for at bremse særlig aggressiv brystkræft i perioden mellem diagnosticeringen og den efterfølgende operation og kemoterapi, men resultaterne var forbløffende.

I alt behandlede de 66 kvinder med kræftknuder på mellem 1 og 3 cm, og hos 7 forsvandt kræftknuden helt, mens den hos yderligere 11 blev reduceret til mindre end 5 mm i størrelse.

I flere tilfælde dukkede kvinderne op til aftalt operation efter blot 11 dages kræftbehandling, hvor kirurgen så kunne konstatere, at der ikke var noget at operere bort.

Ekstremt lovende for kræftbehandling

Den særlige aggressive brystkræft optræder hos hver tiende brystkræftpatient og skyldes proteinet HER2, der forårsager kræftknuder, som er særligt resistente mod kræftbehandling.

"Disse resultater er ekstremt lovende, hvis de viser sig holdbare, og dette kan være det første skridt mod en helt ny måde at behandle HER2-positiv brystkræft," siger professor Arnie Purushotham fra Cancer Research UK.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: