Layla Richards

GENNEMBRUD: Ny kræftkur redder lille pige

En banebrydende og eksperimentel behandling har reddet en etårig engelsk piges liv. Genmodificerede celler stoppede en aggressiv leukæmi i hendes krop.

10. november 2015 af Babak Arvanaghi

For blot fem måneder siden var udsigten til en fremtid meget dyster for et-årige Layla Richards fra London. Hendes unge krop var ramt af en aggressiv form for leukæmi – også kendt som kræft i blodet.

Hverken knoglemarvstransplantation eller kemoterapi havde hjulpet pigen, og lægerne havde opgivet behandlingen af hende. Men det ville forældrene ikke acceptere, og derfor opsøgte de en ny uafprøvet behandling.

Gensplejsede celler mod leukæmi

På Great Ormond Street Hospital behandlede lægerne Layla Richards med genmodificerede celler, og det var disse celler, der kurerede den lille pige.

Problemet ved leukæmi er, at nogle af de hvide blodceller – de såkaldte T-celler som er kroppens naturlige værn mod fx kræft – ikke kan genkende sygdommen.

Ved at genmodificere T-celler fra en donor, har lægerne skabt celler, som kan genkende leukæmi. T-cellerne er ud over at blive udstyret med sporingsvåbnet også blevet ændret, så de ikke bliver afstødt af den nye værts krop.

Leukæmi var forsvundet

To måneder efter, at Layla Richards havde fået indsprøjtet en milliliter genmodificerede celler, var kræften ikke længere at spore i hendes krop. Hun fik endnu en knoglemarvstransplantation, som styrkede hendes eget immunforsvar og dræbte de genmodificerede T-celler.

Langtidseffekterne af behandlingen kendes ikke endnu, men oven på succesen med den britiske pige, er behandlingen allerede blevet givet til flere.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: