Malariamyg

Myggefælde med menneskeduft smadrer malaria

Forsøg i Kenya med en myggefælde udstyret med duften af menneske viser chokerende effektivitet og har formået at reducere bestanden af malariamyg med 70%. Nu taler forskere igen med alvor om muligheden for at udrydde den frygtede sygdom

16. august 2016 af Jakob Priess

The World Health Organization, WHO, har som erklæret mål at udrydde malaria inden 2030, og chokerende forsøgsresultater fra Kenya åbner nu muligheden for, at det ambitiøse mål rent faktisk kan nås.

Det står klart efter et internationalt forskerhold netop har offentliggjort resultaterne af et kenyansk forsøg med myggefælder beriget med menneskeduft.

70% udryddet

Det tre år lange studie ledet af professor Willem Tekken med et hold af forskere fra Kenya og Schweiz blev gennemført på den kenyanske ø, Rusinga, og data er uomtvistelige:

Bestanden af den mest udbredte malariamyg på Rusinga er på blot tre år faldet med 70%.

Samtidig viser forsøget, at i hjem, hvor en myggefælde med menneskeduft har været opstillet, er antallet af mennesker, der får malaria, 30% lavere end i huse uden.

Forskerne håber nu, at duft-fælden også kan være løsningen i kampen mod Dengue feber og Zika-virus, som ligeledes er overført af myg.

Enorme implikationer

Resultaterne, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet viser så overvældende resultater, at metoden benævnes "revolutionerende".

Den afledte effekt af en aktiv bekæmpelse af malaria er da også enorme.

Et barn dør af malaria hvert eneste minut, og de afrikanske landes udgifter til behandling af malaria er estimeret til at ligge på op mod 100 milliarder kroner om året.

Dertil kommer fald i levevilkår, da en husstands produktion af afgrøder og generel indtægt årligt ligger 10% lavere alene på grund af sygdommens virkning.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: