Bakterier top

Dræberbakterie spreder sig

En kvinde fra USA er blevet smittet med antibiotika-resistent mareridtsbakterie. Et globalt problem, lyder det fra eksperter.

2. juni 2016 af Nanna Vium

En 49-årig kvinde fra Pennsylvania i USA er blevet smittet med en superresistent E.coli-bakterie, der skaber dybe bekymringsrynker i panden på læger verden over.

Bakterien bærer genet mcr-1, som ud over at være resistent over for vores tungeste antibiotika-skyts, colistin, også har den lumske egenskab, at den kan smitte andre bakterier med sin resistens.

Det betyder i realiteten, at bakterierne får frit spil, og at simple infektioner, som blærebetændelse, kan blive potentielt dødelige.

Læs også: Hvor farlige er resistente bakterier?

Opdaget i flere lande

Shutterstock

Det er ikke første gang, at bakterien bliver fundet i et menneske.

Også lande som Sverige, Tyskland, Holland, England, Laos, Vietnam, Canada, Danmark og Kina har rapporteret tilfælde de seneste år.

Og i forrige uge blev den så fundet i en prøve fra USA.

Et globalt problem

Det får eksperter til at trykke på alarmknappen verden over.

For et par uger siden udsendte den britiske regering en rapport , hvori de blandt andet estimerer, at resistente bakterier i år 2050 kan dræbe 10 millioner mennesker årligt, og at det er vigtigt at få en global bevågenhed sat i gang.

En pointe, Ute Wolff Sönksen er enig i.

Hun er læge ved Statens Serum Institut i København, og hun mener ikke, at landene kan løfte opgaven alene.

  • Der er tale om et globalt problem, da bakterierne bevæger sig over grænserne. På den måde kan man godt sige, at det er held i uheld, at bakteriegenet nu får så stor opmærksomhed i USA, udtaler hun til Ingeniøren.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: