nb_u10 Mass grave

200 pest-ofre fundet under supermarked

Under et parisisk supermarked har arkæologer afdækket en stribe massegrave med personer, der formentlig er bukket under for pest.

5. marts 2015 af Carsten Nymann

En flok bygningsarbejdere, som var i gang med at renovere kælderen under supermarkedet Monoprix Rèaumur-Sébastopol i Paris, fik sig for nylig en grum overraskelse.

Da kælderens gulv gav efter for håndværkernes værktøj, dukkede nemlig over 200 sirligt arrangerede lig af mænd, kvinder og børn op i den franske muld.

Arkæologer ilede til stedet og har nu fastslået, at der under supermarkedet findes mindst otte massegrave, som har hørt til et middelalderhospital kaldet Trinity.

Pest skabte behov for kirkegård

Hospitalet blev bygget i 1202 af to tyske adelsmænd og blev ifølge en ældre rapport fra 1983 brugt flittigt som herberg for pilgrimme og rejsende.

I 1353, da pest-epidemien var på sit højeste, fik hospitalet sin egen kirkegård, som også tog imod lig fra andre hospitaler i byen.

Forskere vil fastslå, om pest er dødsårsagen

Forskerne antager, at ligene under supermarkedet er blevet begravet under en krisesituation som fx en pest-epidemi, fordi der ikke har været tid til individuelle ritualer.

De planlægger dog at foretage kulstofanalyser, som kan fastslå, præcis hvornår de mange mennesker døde.

Pest kan få comeback

Selv om sygdomme som pest og kolera synes at høre fortiden til, advarer forskerne om, at de farlige epidemier kan genopstå:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: