HPV

Vaccine slår HPV-virus ned med 90%

Efter 10 år og over 187 millioner doser har HPV-vaccinen med en jernnæve fået tag i virussen og bl.a. skåret diagnoser af livmoderhalskræft med 50%. Om 40 år kan kræft forårsaget af HPV være helt udryddet, spår forsker.

1. september 2016 af Karine Kirkebæk

Vaccinen mod HPV-virussen har været ganske omdiskuteret på grund af mulige bivirkninger, men en stor opfølgende undersøgelse af vaccinationsprogrammet taler sit tydelige sprog:

Vaccinen har skåret infektioner forårsaget af HPV-virussen ned med op til 90% i lande med høj vaccinering.

Derudover har vaccinen også reduceret celleforandringer i livmoderhalsen med 45% og kønsvorter med 90%, som begge skyldes HPV.

Reduceret livmoderhalskræft med 50%

Siden 29. august 2006, hvor vaccinen blev lanceret, har mennesker i 130 lande fået over 187 millioner skud af HPV-vaccinen. Vaccinen har til formål at beskytte mod human papillomavirus (HPV), som ofte overføres ved sex.

Virussen er meget almindelig, og halvdelen af os vil blive smittet i løbet af vores levetid.

Fem procent af alle kræftformer på verdensplan skyldes virussen. Men allerede på 10 år har vaccinen skåret antallet af kvinder, der diagnosticeres med livmoderhalskræft med 50%. Og vaccinen beskytter mod 90% af alle HPV-relaterede kræftformer hos mænd.

Ny kur skal hjælpe smittede

En af forskerne bag vaccinen og formanden for Translational Research Institute Australia, professor Ian Frazer, siger til Brisbane Times, at vaccinen kan udrydde kræftformer, der er forbundet med HPV-virussen inden for 40 år.

Det drejer sig bl.a. om livmoderhalskræft og halskræft.

Professor Frazer vil nu se nærmere på en kur til de mænd og kvinder, som allerede er smittet med HPV, så de kan slippe af med den, inden de udvikler kræft.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: