femsekundersregel top

Videnskaben afliver femsekundersreglen

Forskere er gået grundigt til værks for at efterprøve den kendte femsekundersregel, som siger, at du godt kan spise mad fra gulvet, hvis du samler det hurtigt op. Lad det ligge, konkluderer ny undersøgelse.

13. september 2016 af Karine Kirkebæk

Under fem sekunder på gulvet, en hurtig håndbevægelse og et børst mod låret. Så er lakridsen eller bollen så god som ny. Det siger i hvert fald den regel, som er bedst kendt under navnet “femsekundersreglen”.

Men nu har forskere fra Rutgers University i USA testet fødevarer på forskellige overflade for at se, hvor hurtige bakterier er til at hoppe over på mad.

Og bakterier er langt hurtigere til at erobre snacks og mad end fem sekunder.

Fugt afgør smittefaren

Forskerne testede en række madvarer som vandmelon, brød med smør og vingummi på fire forskellig slags overflader: rustfrit stål, keramiske fliser, træ og gulvtæppe.

På overfladerne dyrkede forskerne bakterien Enterobacter aerogenes, som er en fætter til salmonella-bakterien.

Og så tabte de ellers maden på de befængte overflader og lod dem ligge i 1, 5, 30 og 300 sekunder.

Det viste sig, at det mest afgørende forhold for bakterieoverførsler er mængden af fugt i fødevaren.

Vandmelon er værst

Jo længere tid maden lå på overfladerne, jo flere bakterier kravlede over på maden. Men selv hvis madvaren lå under 1 sekund, før den blev reddet, nåede bakterierne at slå en klo i den.

Da vandmelon indeholder store mængder fugt, scorer den højest i besmittelse af bakterier i testen – og vingummi har mindst besmittelse.

Tæppet er – meget overraskende – den mindst bakterieoverførende overflade, fordi dets struktur minimerer kontaktfladen med maden.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: