Zika mikrocephali

Zika-vaccine testes på mennesker

En vaccine mod den frygtede Zika-virus rykker tættere på. De amerikanske sundhedsmyndigheder godkendte 20. juni de første forsøg på mennesker

21. juni 2016 af Tobias Hjortkjær Schultz

Det er håb for, at verden snart kan trække vejret uden at frygte sygdommen Zika, som de senere år har spredt sig med lynets hast.

De amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) har netop godkendt en vaccine til forsøg på mennesker. Og dermed går vaccinen ind i sidste forsøgsfase, inden den kan godkendes.

  • Vi er meget stolte af at være de første, der har opnået godkendelse til at begynde med menneskeforsøg, siger J. Jospeh Kim, som er direktør i Inovio Pharmaceutical.

Han understreger dog, at verden ikke skal forvente en godkendt vaccine i løbet af den næste måneds tid.

  • Det kan tage år, før vi er klar. Men dette er et meget stort skridt, siger han. Skulle Inovios forsøg på mennesker vise sig at være ufrugtbare, er der en mængde andre store spillere med i kapløbet om at finde en vaccine.

Breder sig Det er særligt sydamerikanerne, der har været ramt af den frygtede virus, der overføres mellem mennesker af myg.

Når gravide kvinder smittes kan det medføre, at fosteret rammes.

Tusindvis af sydamerikanske børn er således blevet født med stærkt deforme og meget små hoveder som følge af Zika.

Sygdommen har med globaliseringens menneskestrøm på tværs af kontinenter spredt sig til især Asien og Afrika. Sygdommen er kun farlig for fostre.

Mennesker, der har forladt livmoderen, vil sjældent opdage, at de er smittede, da få får symptomer. De, der får symptomer, vil i reglen tro, de er blevet ramt af en influenza.

Du kan læse alt om Zika her: https://www.cdc.gov/zika/

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: