Zika mikrocephali

Zika-virus kan overføres gennem blod

Den frygtede zika-virus breder sig. Virusen kan give hjerneskade hos fostre og spredes især af en myg - men den kan også smitte mellem mennesker.

26. januar 2016 af Anders Bruun

Stadig flere lande i Syd- og Mellemamerika melder om tilfælde af den frygtede zika-feber. Sygdommen, som også er nået til Nordamerika, er nu registreret i 27 lande.

Risiko for seksuel overførsel

Zika-virus bliver primært overført med myg fra arten Aedes, men den kan også smitte direkte mellem mennesker, fx ved seksuelt samvær.

Hvis en person fx har opholdt sig i smitteområder og får feberen ved at blive stukket af en inficeret myg, kan han hjemme igen overføre sygdommen gennem seksuel kontakt.

Det advarer den danske stats Seruminstitut om på deres hjemmeside: "Der er rapporteret ganske få tilfælde af seksuel smitte med zikavirus", skriver de.

"Men chancen for at det sker, er lille", siger Kåre Mølbak, overlæge, dr.med., afdelingschef på Seruminstituttet i København.

Zika-virus kan overføres ved blodtransfusion

Instituttet, som sorterer under det danske sundhedsministerium, skriver også, at der er en teoretisk mulighed for, at zika-feber kan overføres gennem blodtransfusion.

Risikoen er dog ifølge Mølbak lille, da donorblod typisk bliver screenet - ikke mindst, når donoren har opholdt sig i smitteområder.

"Den bærende del af smittens udbredelse er gennem myggene", understreger Kåre Mølbak.

Dermed er den største smittefare indtil videre begrænset til områder, hvor Aedes-myggen lever, det vil sige i Syd- og Nordamerika, Afrika, Asien og i Stillehavsområdet.

Myg af arten Aedes er udbredt over store dele af verden og er primær smittekilde af flere sygdomme - blandt andet zika og dengue.

Hjerneskader hos fostre

I sig selv er zika-feber ikke farlig, men sundhedsmyndighederne tager alligevel situationen meget alvorligt.

Man mener nemlig, at zika-virus kan føre til alvorlige hjerneskader hos nyfødte, blandt andet mikrocephali, der får hjernen til at udvikle sig unormalt i fosterstadiet, så barnet fødes med for lille hovede.

Selvom forskerne ikke kender den præcise sammenhæng mellem zika og mikrocephali, er sammenfaldet mellem udbredelsen af de to så tydeligt, at man anser sammenhængen meget sandsynlig. Brasilien, som er hårdt ramt af zika-virus har fx oplevet en stigning fra 160 til cirka 3500 tilfælde af mikrocephali på 9 måneder.

Ingen vaccine mod zika

Der findes ikke en vaccine imod zika-virus, men sundhedsmyndighederne anbefaler, at rejsende til smitteområder beskytter sig mod myggestik ved hjælp af insektmidler, net og klæder.

På grund af risikoen for fostre råder sundhedsmyndighederne desuden gravide til at udskyde rejse de berørte områder.

Få mange flere fakta og forklaringer på virus her! 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: