NB u49_Beyoncé

Beyoncé afslører din personlighed

Kan du bedst lide Black Sabbath eller Beyoncé? En stor undersøgelse har kortlagt, hvilke personlighedstyper der lytter til fx rock og R&B.

2. december 2015 af Karine Kirkebæk

Nogle hører musik, når de skal træne, arbejde, slappe af eller køre bil. Og hvilken kunstner, de lytter til, varierer også. Behovet for at høre musik er vidt forskelligt, men i gennemsnit er vi alle udsat for musik i omkring 20 procent af hele vores liv.

Nu har et forskerhold fra University of Cambridge gennem en omfattende undersøgelse fundet frem til, at vores musiksmag kan kobles direkte til vores personlighed og tænkestil. Forskerne har undersøgt intet mindre end 4000 mennesker. På forhånd havde de undersøgt forsøgspersonernes tænkestil, og efterfølgende bad de dem om at lytte de 50 musiknumre og angive, hvad de syntes om hvert nummer.

Den empatiske, systematiske og balancerede

De kom frem til, at musiksmag kan kobles til tre forskellige tænkestile.

  • Den empatiske, der er meget interesseret i andres tanker og følelser.

  • Den systematiske, der er god til mønstre og systemer.

  • Den balancerede, der er 50 procent empatisk og 50 procent systematisk.

Den store Cambridge-undersøgelse viser, at de forskellige tænkestile sætter helt forskellige typer af musik på anlægget.

De empatisk hører Norah Jones

Mennesker med en empatisk tænkestil foretrækker rolig musik med en lav energi og triste følelser. Det finder de for eksempel i musikgenrer som R&B, blød rock og singer songwriter – og kunstnere som Beyoncé, Norah Jones og Jeff Buckley.

Beyoncé Knowles “Drunk in Love" taler til den empatiske perosnlighed.

De systematiske raser ud til metal

I den anden ende af skalaen vil de systematiske hellere høre mere intens musik og genrerne hård rock, punk, heavy metal og avantgarde jazz – og kunstnere som fx Black Sabbath.

Alexander Scriabins opus 65 no 3 er guf for øregangene hos de systematiske.

De balancerede spænder bredt

Den sidste af de tre tænkestile – De balancerede – kan godt lide at lytte til musik, der strækker sig ud over de to andre tænkestile.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: