Kvinder fryser oftere end mænd - de ytrer i hvert fald oftere, at de fryser end mænd gør.

© Alphaspirit // Shuttertsock

Er kvinder mere kuldskære end mænd?

Jeg oplever tit, at kvinder klager over kulde, mens mændene i det samme rum sveder. Er der forskel på, hvordan vi regulerer vores kropstemperatur?

1. september 2009

Rent fysiologisk kan man ikke påvise, at kvinder er mere kuldskære end mænd. 

Ved kulde trækker de ringformede snøremuskler i blodårerne sig sammen og reducerer blodtilførslen til huden. Samtidig trækker små muskler ved hårsækkene til dunhårene sig sammen, så hårene rejser sig og skaber et isolerende luftlag. 

Det er, hvad der sker, når vi får gåsehud, og det sker på samme måde hos begge køn. Alligevel sker det altså oftere, at kvinder klager over kulde end mænd. 

Da kvinder har et lavere stofskifte, kunne man tro, at det var forklaringen, men forskellen i stofskiftet menes at være uden betydning for, om man fryser. Heller ikke kvindens mere udtalte fedtlag i underhuden regnes for at have mærkbar indflydelse på kuldeoplevelsen. 

Mænd må ikke fryse og kvinder må ikke svede 

Når kvinder oftere klager over kulde, er forklaringen derfor snarere, at det i vores kultur betragtes som ukvindeligt at svede. Derfor har det at undgå at svede højere prioritet end at undgå at fryse. Og derfor ser man også, at kvinder ofte går i tyndere tøj end mænd. 

Måske spiller det også ind, at det er socialt mere acceptabelt, at kvinder klager over kulde, end at mænd gør det. Så selv om manden føler sig lige så generet af kulden, vil han ikke så ofte beklage sig over det.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: