Kosten er vigtig, når du er gravid.

© Shutterstock

Fed mad under graviditeten giver nervøse børn

Børns hjerne udvikler sig anderledes, hvis deres mødre har levet på en fed kost under graviditeten. De får lettere angst og depression senere i livet

25. juli 2017 af Berit Viuf

Børn med overvægtige mødre, har en øget risiko for at få en række psykiske lidelser senere i livet, viser observationsstudier.

Nu viser det første biologiske studie med aber, at det højst sandsynligt er mors spisevaner under graviditeten, der har betydning for barnets neurale udvikling.

Forskerne lod 65 gravide makakaber opdele i to grupper, der levede af henholdsvis normal kost og meget fed kost for aber.

De gravide aber fik 135 unger, som forskerne efterfølgende testede for angstlignende adfærd og stressmarkører i blod og pels.

Da ungerne var 13 måneder undersøgte forskerne deres hjerner for at sammenligne den fysiske udvikling.

Hjernen udvikles anderledes

Der var tydelige tegn på, at aber, hvis mødre havde levet af en fed kost under graviditeten, havde en mere nervøs adfærd end kontrolgruppen.

Deres hjerner var dårligere til at regulere serotonin, et signalstof som er kendt for at have betydning for angst og depression.

Selvom abeungerne fik en normal ikke-fed kost, når de begyndte at spise selv, så det ikke ud til at ændre på den ’hjerneprogrammering’ der var udviklet under fostertilværelsen.

Forskerne konkluderer derfor, at kosten under graviditeten er en vigtig faktor for psykologisk velvære senere i livet.

Gravide skal stadig spise fedt

At undgå en fed kost betyder ikke, at gravide helt skal holde sig fra fedt. 

Flere studier viser, at bestemte fedtstoffer, især omega 3, er vigtige for fostres udvikling. Som gravid er det bedst fortsat at spise efter de officielle kostråd.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: