Einstein-tavle

5 grunde til at højrehåndede er bedst

Hånden gør klog, frygtløs og skaber rigdom. Det siger videnskaben.

9. marts 2016 af Babak Arvanaghi

1. De er mindre bange

Når højrehåndede bliver udsat for frygt, reagerer de mindre på det, end venstrehåndede gør. Det viser en britisk undersøgelse fra 2011.

Testpersonerne blev sat til at se et otte minutter langt klip fra filmen “Ondskabens Øjne”, og blev derefter bedt om at genfortælle, hvad de havde set. De venstrehåndede udviste under genfortællingen klart flere tegn på posttraumatisk stress end de højrehåndede, som var mere rolige.

2. Det mentale helbred er bedre

Omkring 10 procent af befolkningen er venstrehåndede, men blandt personer med skizofreni og andre psykotiske lidelser er det tal helt oppe på 40 procent. Det viser en undersøgelse fra Yale University.

Til gengæld er der ikke hold i skrønen om, at venstrehåndede oftere lider af depressioner og maniodepressivitet.

3. Søvnen er bedre

Højrehåndede sover roligere end venstrehåndede, viser en undersøgelse fra University of Toledo.

De højrehåndede har mindre risiko for at lide af PLMD – en lidelse som får personen til at spjætte mere i søvne. Undersøgelsen antyder, at op mod 94 procent af venstrehåndede døjer med lidelsen.

4. De er bedre til at lære

Ordforråd, læsning, skrivning, social udvikling grovmotorik og finmotorik. Det er alle parametre, hvor højrehåndede børn under 11 år klarer sig bedst ifølge en australsk undersøgelse.

Venstrehåndede børn er dårligere, fordi de i mindre grad end højrehåndede har en dominerende hjernehalvdel – en egenskab som giver indlæring bedre vilkår. Værst er det dog for de børn, der bruger begge hænder.

5. Pengene vælter ind

Højrehåndede mænd tjener mest, mens det ser værst ud for venstrehåndede kvinder. Forskellen er gennemsnit omkring 24.000 kroner årligt, viser en undersøgelse fra Harvard.

Venstrehåndede dropper også oftere ud af videregående uddannelser end højrehåndede. Ifølge undersøgelsen kan det have noget at gøre med den kognitive tilstand i hjernen, der er mere stabil hos højrehåndede.

Er du venstrehåndet og ikke helt tilfreds med at læse om, hvor gode højrehåndede er? Så frygt ej. Læs i stedet med her: 5 grunde til at venstrehåndede er bedst.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: