Alzheimers top

Blodprøve afslører Alzheimers

En gruppe forskere har netop haft stor succes med en blodprøve, der kan opdage Alzheimers sygdom, længe før de første symptomer viser sig.

14. juni 2016 af Nanna Vium

Mere end 46,8 millioner mennesker verden over lever med demens, og en af de hyppigste årsager er hjernesygdommen Alzheimers, som endnu ikke kan helbredes.

Men nu er en gruppe forskere fra Rowan University i New Jersey kommet et lille skridt tættere på at indhente den forfærdelige sygdom.

Hidtil uset præcision

De har netop gennemført en undersøgelse af en ny type blodprøve, der kan opdage Alzheimers sygdom i blodet, lang tid før de første symptomer viser sig hos patienten.

Blodprøven er designet til at opdage et meget tidligt stadie af Alzheimers sygdom, kaldet ’mild cognitive impairment’ (MCI) ved hjælp af såkaldte autoantistoffer og adskille det fra andre tilfælde af mental tilbagegang - det kunne være skader efter vaskulære problemer, kronisk depression eller alkoholproblemer.

Og det er blodprøven, ifølge forskerholdet, i stand til med 100 procents præcision. Hvilket er hidtil uset.

Viser sig et årti før

Man mener, at de Alzheimers-relaterede ændringer allerede begynder i hjernen et årti før de første, afslørende symptomer viser sig.

En tidlig diagnose vil dog ikke på nuværende tidspunkt forhindre Alzheimers sygdom i at udvikle sig hos den enkelte patient.

Men som forskerholdet formulerer det, kan visheden give den enkelte patient mulighed for at deltage i forsøg med forskellige behandlingsformer, inden hjernen er skadet i en grad, der er svær at genoprette.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: