memory 4 years

Minder: Kan det virkelig passe, at du intet husker fra før du er 4 år?

Jeg har hørt, at hjernen ikke er klar til at lagre minder, før du er fire år. Er det rigtigt?

20. september 2013

De fleste voksne mennesker har kun få minder fra tiden, før de fylder ti år, og de færreste kan huske noget fra deres første fire leveår.

Hjernen er ikke klar til minder

I de første to år er de centrale hukommelseslagre i hjernen, hippocampus og amygdala, ikke færdigudviklede og kan derfor ikke lagre minder. Den næste forhindring for hukommelsen er, at hjernens pandelap først i fireårsalderen er så modnet, at den kan tillægge minderne nogen mening. Folks minder fra denne tid er derfor ofte isolerede stillbilleder, som ikke kan forbindes med en bestemt begivenhed.

Også i barndommen er minderne flygtige. Børn på to år husker kun nogle få uger tilbage i tiden, hvorefter minderne går tabt for altid. I de første skoleår har børn mange minder fra de foregående år, men minderne glemmes igen og er ikke tilgængelige i voksenlivet. Først i tiårsalderen er hukommelsen blevet så stabil, at de mindeværdige begivenheder kan huskes resten af livet.

Kineseres minder lagres senere

Fokus på fællesskab frem for individet giver få barndomsminder.

Kinesiske børn har kun halvt så mange minder fra deres tidligste barndom som børn fra Vesten. Det viste en undersøgelse i 2009 af 358 børn fra Kina og Canada. Forskeren bag undersøgelsen mener, at årsagen ligger i de to forskellige kulturer. I Kina ligger fokus på fællesskab frem for individet, og de personlige oplevelser går derfor let i glemmebogen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: