Coordination diagram

Hvad bruger vi lillehjernen til?

De fleste dyr har en lillehjerne, men bruges den overhovedet til noget?

Alle pattedyr, fugle, fisk, krybdyr og padder har en lillehjerne, og dens primære opgave er at kontrollere og koordinere bevægelser.

Når man skal udføre en bevægelse, er det i første omgang storhjernen, der sætter musklernes bevægelser i gang. Men inden disse nervesignaler bliver sendt til musklerne, bearbejdes de af lillehjernen. Den udglatter og koordinerer bevægelserne, så musklerne i for eksempel armen, hånden og fingrene arbejder perfekt sammen, når vi rækker ud efter en genstand. Lillehjernen modtager også information fra vores sanser og bearbejder dem, så bevægelserne kan justeres, hvis genstanden for eksempel flytter sig.

Får man alvorlige skader på lillehjernen, kan man sagtens bevæge sig, men bevægelserne bliver ofte ukoordinerede og langsomme. Et andet typisk symptom efter skader er, at musklerne ikke kan regulere deres hastighed og styrke. Det kan blandt andet føre til, at kærtegn bliver til slag.

Lillehjernen koordinerer kroppens bevægelser

1. Hjernens bevægecenter (rød) aktiverer armens muskler og informerer lillehjernen om den planlagte bevægelse.

2. Sanseceller (blå) i armen sender besked til lillehjernen og sansecenteret om armens position, berøring og lign.

3. Lillehjernen (gul) sammenligner den planlagte bevægelse og informerer bevægecenteret om, hvorvidt bevægelsen skal koordineres.

Vi guider dig rundt i forskernes fantastiske verden

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: