blyant lugter

Lugtesansen vækker din barndom til live

Lugten af træsmuld og grafit fra barndommens blyantspidsning var ganske karakteristisk. Og når lugtesansen registrerer duften af nyspidsede blyanter senere i voksenlivet, vækker det klare erindringer fra skoletiden, fordi lugte går direkte i hjernen.

9. marts 2016 af Gorm Palmgren

Du mærker lugten af cigar og er på et splitsekund tilbage i dine bedsteforældres dagligstue, hvor farfars cigar sendte røgtåger gennem stuerne.

Lugte giver os nemlig følelsen af at være til stede midt i situationen, så vi ikke bare tænker på vores minder, men reelt genoplever dem.

FAKTA: Lugtesansen går lige i hjernen

? Sådan virker lugtesansen:Lugtreceptorer i hjernen er direkte forbundet med hjernen via et vedhæng på hjernens underside kaldet lugtekolben.? Derfor er lugtesansen forbundet med minder: En stor del af nervesignalerme fra lugtesansen går i ubearbejdet form til hjerneområdet hippocampus, der håndterer hukommelse. Derfor vækker lugten af fx tobak stærkere følelser end ordet tobak.

Her er en række eksempler på stoffer, som lugtesansen og hjernen ofte genkalder minder ud fra:

? Penge trigger lugtesansen

“Penge lugter ikke,” siges det. Men mønter har en helt speciel metallisk lugt. Det skyldes stoffet 1-okten-3-on, som egentlig er en kropslugt, der har reageret med mønternes metal.

? Gamle bøger hørmer af nedbrudt papir

Den særlige luft i et antikvariat med brugte bøger opstår, når papirets cellulose og lignin med tiden nedbrydes til sødlige duftmolekyler som vanillin, toluen og benzaldehyd.

? Lugtesansen husker fjernsynet

Fladskærmens forgænger, fjernsynet, havde et billedrør, der brugte højspænding og fik luftens ilt til at danne skarpt lugtende ozon.

? Skocreme er tilsat stank-overdøver

Skocreme består af skrappe kemikalier med en ubehagelig lugt, der ikke kan sløres af velduftende parfumer. I stedet tilsættes nitrobenzen, der ikke selv lugter særlig godt, men trods alt overdøver stanken.

Lugtesansen beskytter også mod indavl

Du kan ikke bare takke lugtesansen for, at den bringer dine gamle minder til live - den gør det også muligt at udvælge partnere, der er fornuftige at få børn med. Læs mere i vores artikel:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: