overvægt hjerne topbillede

Overvægt kan gøre hjernen 10 år ældre

Forskere fra University of Cambridge har fundet tegn på, at overvægt kan spille en afgørende rolle i forhold til, hvor hurtigt vores hjerne ældes.

11. august 2016 af Nanna Vium

Overvægt er koblet til en lang række følgesygdomme, som for eksempel kræft og diabetes. Og nu viser en nyligt publiceret undersøgelse , at overvægt også kan have indflydelse på, hvor hurtigt vores hjerne ældes.

En gruppe forskere fra University of Cambridge i England har ved hjælp af hjernescanninger fundet ud af, at hjernen ser omkring 10 år ældre ud hos midaldrende overvægtige personer sammenlignet med deres normalvægtige jævnaldrende.

Det vil sige, at en 50-årig overvægtig persons hjerne ligner hjernen hos en normalvægtig 60-årig.

Krymper naturligt med alderen

Forskerne har undersøgt i alt 527 personer i alderen fra 20 til 87 år og fundet frem til, at mængden af den såkaldte hvide substans i hjernen er mindre hos midaldrende overvægtige personer - det vil sige personer i alderen omkring 45-60 år med en overvægt målt på BMI.

Hjernens hvide substans krymper naturligt med alderen og er områder, der sørger for at sende signaler fra én celle til en anden - med andre ord er det den hvide substans, der sørger for, at hjernens forskellige regioner kan kommunikere.

Ingen kognitiv tilbagegang

Hvorfor der er mindre af den hvide substans hos midaldrende overvægtige mennesker, og hvorfor overvægt i det hele taget ser ud til at have en sammenhæng med hjernens aldring, ved forskerne ikke.

Men den gode nyhed er, at de endnu ikke har fundet tegn på kognitiv tilbagegang hos gruppen af overvægtige på trods af hjernens aldrende udseende.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: