skizofreni

Rod i hjernen kan medføre skizofreni

Nye, avancerede skannere afslører, at en fejl i de netværk, der giver hjernen bevidsthed, er skyld i skizofreni.

8. december 2014 af Karen Grubbe og Gorm Palmgren

Mennesker, der lider af skizofreni har vrangforestillinger. Nu har et hold kinesiske forskere fundet ud af, at skizofrenes bevidsthedsnetværk har en fejl, så patienterne ikke kan skille hallucinationer og virkelighed ad.

Bevidstheden arbejder i 5 netværk

I de senere år har nye, avancerede hjerneskannere gjort det muligt for forskere at følge en tankes vej i hjernen. Skanningerne har afsløret, at vores hjerne arbejder i fem netværk.

To små netværk overvåger konstant synet og hørelsen, mens det større vigtighedsnetværk holder øje med sanseindtrykkene og vurderer, om de kræver en aktiv handling.

Sker det, aktiveres det store handlingsnetværk, som sender besked til alle relevante hjernecentre om at udføre handlingen. Langt det meste af tiden er hjernen imidlertid optaget af løse strøtanker og dagdrømme i det såkaldte tomgangsnetværk.

Normalt arbejder tomgangsnetværket og handlingsnetværket modsat hinanden, så det ene kører på fuld tryk, mens det andet ligger stille. På den måde skifter hjernen let fra en ufokuseret, indre verden til en koncentreret, ydre verden.

Fejl i netværk i hjernen skaber skizofreni

Nu har et forskerhold med hjerneforskeren Wenbin Guo i spidsen imidlertid vist, at sådan fungerer netværkene ikke hos mennesker, der lider af skizofreni.

Forskerne undersøgte bevidsthedsnetværkene hos skizofrene med en ny avanceret form for skanning. Hjerneskanningerne afslørede, at skizofrene havde en usædvanlig høj aktivitet i tomgangsnetværkets bageste område og en usædvanlig lav aktivitet i det forreste område.

Forskere mener, at fejlen i tomgangsnetværket gør det vanskeligt for personer, der lider af skizofreni at skelne mellem deres egen indre, refleksive verden og den ydre, handlingskrævende verden. Og det kan være baggrunden for deres vrangforestillinger og hallucinationer.

Fakta: Hvad er skizofreni?

Skizofreni er en psykisk sygdom, der viser sig som ændringer i en persons tanker og adfærd. En skizofren person kan i perioder være ude af stand til at skelne mellem virkelighed og egne forestillinger. Sygdommen starter typisk i 15-30 års alderen, og mænd bliver ramt noget hyppigere end kvinder. Årsager til skizofreni er mere eller mindre ukendte, men alt tyder på en blanding af arv og miljø. Læs fakta om sygdommen

Læs mere om hjernen og bevidsthed

Forskerne har endelig kortlagt menneskets bevidsthed. Læs mere om bevidsthed i artiklen "Nu kan forskerne se en tanke".

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: